REVIEW: LNYX – Captivate EP

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

1525492_242043619289784_687912109_n

Het is ongetwijfeld lastig om na de klap van een band die uit elkaar gaat weer de draad op te pakken. Weer nieuwe bandleden zoeken, weer een naam bedenken, weer een nieuwe mind-setting met nieuwe mensen. Scott Taube, frontman van wijlen punkband Philmont zal zich ongetwijfeld net zo moedeloos hebben gevoeld toen zijn succesband langzaam aftakelde en uiteindelijk de gitaartjes aan de wilgen hing. Maar wacht, er verscheen licht aan het eind van de tunnel. Samen met de oude bandmaatjes Josh Guion en Brittany Furse-Taube besloot hij het over een andere boeg te gooien. Een paar brainstormsessies later was daar Lnyx (spreek uit als Lenox), een dance-punk ensemble. Twaalf maanden later is na veel bloed zweet en tranen dan hier hun debuut EP Captivate!

Okay, waar ik net dance-punk zei had officieel electro-pop moeten staan, maar ik ga het je uitleggen. Captivate is een verzameling van zeven tracks, die allemaal (wanneer de vocals worden verwijderd) zeker hun mannetjes zouden staan in de gemiddelde discotheek. Het EDM-genre (Electronic Dance Music) wordt goed verkend, en na een aantal tracks valt er wel een zekere stijl te ontdekken. Dat is de ‘dance’ in dance-punk. Dan naar de punk. Of rock, voor mijn part. Onze Scott heeft natuurlijk een geschiedenis met zijn band Philmont, en persoonlijk vind ik hem één van de prettigere zangers die ik in mijn hele leven heb gehoord. Diezelfde stem gebruikt hij moeiteloos voor de teksten van Lnyx. Hier en daar een lichte autotune, maar het zijn in principe zanglijnen die in een rocktrack zich prima thuis zouden voelen. Daarom dance-punk.

Maar is dat hele Captivate onze centen waard? Jazekers. Het zijn één voor één gepolijste en verzorgde nummers, die door prima beats ondersteund worden. Ik ben niet euforisch, omdat het ergens ook een beetje voorzichtig klinkt. Tuurlijk, het is een debuut EP, dus er zijn niet al te veel risico’s genomen. Hier en daar mag een introotje net wat langer, zoals bij het hiphop-aandoende Guilty. Daartegenover staat het lage, doordrijvende en frisse Loose Ends. Het is hopen dat er ergens ook slechts instrumentale mixes van de tracks komen, want (niks ten nadele van Taubes zangkwaliteiten) Lnyx zou in de EDM scène nog best hoge ogen kunnen gooien met hun zeker dansbare beats. Hopelijk in de toekomst met iets meer creatieve risico’s.

Luister van Captivate:

  • Loose Ends
  • Panic
  • Sparks

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit