REVIEW: Marina Zettl – Watch Me Burn

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

ctc-2990704-marina-zettl-watch-me-burn

Denk even aan een doorsnee Amerikaans jazzcafé, een lichtbruin interieur met rode stoffen op de stoelen en banken, een wat gezette maar gezellige barman, en in een hoek staat een zangeres met wat muzikanten zachtjes, maar net hard genoeg gezellige jazz te spelen, af en toe afgewisseld met een blazertje of een elektrisch gitaartje. Als jij net je tweede drankje wil gaan bestellen schrik je opeens wakker op de bank; de CD Watch Me Burn van Marina Zettl is voor de zoveelste keer alweer afgelopen, maar wordt met elke luisterbeurt beter!

Marina Zettl is waarschijnlijk niet de eerste naam die je te binnen schiet bij het opnoemen van jazz-artiesten, maar is er zeker eentje om in de gaten te houden. De Oostenrijkse heeft met het album Watch Me Burn een ijzersterke collectie nummers in handen die precies laten zien waar zij en haar muzikanten toe in staat zijn. Rustige, gezellige jazz maakt de ene keer weer plaats voor poppy, up-tempo nummers, en schiet met dezelfde vaart naar duister aandoende trompetten vergezeld door de mysterieuze, lage stem van Zettl, de track Numberotic is hier een goed voorbeeld van.

Titeltrack Watch Me Burn is zonder enige twijfel één van de toppers op de plaat. De rustige gitaar, de vegende drums en pingelende piano vormen een fantastisch fundament waarop de vocalen naadloos aansluiten. Grappig detail op het album is het nummer Stehen, Bleiben. Zoals de titel doet vermoeden is het volledig in het Duits gezongen, maar valt toch niet buiten de boot daardoor. Sterker nog, het is qua melodie één van de leukste nummers op het album; de accordeon weet er een heerlijk warm sfeertje aan te geven. Bij elke luisterbeurt hoor je weer andere instrumenten en muzieklijnen, waardoor je toch geboeid blijft luisteren.

Voor mensen die nog geen kennis gemaakt hebben met Marina Zettl en haar muzikanten is Watch Me Burn een leuke jazzplaat die goed laat zien van welke markten ze allemaal thuis zijn. Mevrouw Zettl zal in november dit jaar nog een aantal dagen door Nederland toeren, en zal dan onder andere Utrecht, Den Haag en Groningen aandoen. Het album zal officieel pas begin oktober uitkomen, dus er zal genoeg tijd zijn om alle teksten in je hoofd te stampen om tijdens een liveshow mee te zingen. Of je kunt gewoon heerlijk luisteren. Net zo mooi.

Luister van Watch Me Burn:

  • Watch Me Burn
  • Monsters And Beasts
  • Stehen, Bleiben
  • It Only Takes A Day

Of lees dit