REVIEW: Mumford & Sons – Babel

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

packshot2

Toch bizar eigenlijk. In een tijd waar de DJ’s en autotune de boventoon in muziekland voeren, staat de Londense folkband Mumford & Sons nog stevig in haar schoenen. Sinds de debuutplaat Sigh No More is hun populariteit alleen nog maar gestegen, dus kon een vervolg op het meesterwerk niet uitblijven.

Maar gezien het succes van Sigh No More viel al snel de term “moeilijke tweede”, iets wat gebeurt wanneer een artiest zou zich te veel druk opleggen om een tweede album net zo succesvol te maken als de eerste. Gelukkig bleef het bij Babel alleen bij speculaties. De band heeft een nuchtere uitstraling en gedraagt zich er ook naar. “Wij doen gewoon waar we zin in hebben” verklaarde Marcus Mumford (leadzanger) tegenover muziekblad NME. En één van die dingen waar ze ‘zin in hadden’, was om het album ietsjes meer elektrisch te maken. Af en toe zijn er elektrische gitaren te horen en zijn de nummers net effe wat harder. Maar geheel in Mumford & Sons-sfeer, want het album is van begin tot eind genieten.

De eerste single van het album, I Will Wait, klinkt heerlijk en heeft al minstens het gehalte van Little Lion Man, één van de beste nummers van Sigh No More. Waar we toen heerlijk het refrein mee konden schelden, kun je hier geweldig meespringen op het uptempo refrein, wat er werkelijk uitknalt. Wat dat meespringen betreft, op Babel staan genoeg nummers om hele festivalcrowds in beweging te krijgen, of juist niet, want bij een nummer als Holland Road zie ik de zippo’s en handen al massaal de lucht ingaan.

Babel is te zien als een logisch vervolg op Sigh No More, maar met genoeg creativiteit om het album als apart te zien. De verwachtingen waren hoog, en ik denk dat elke fan zich in z’n handjes mag knijpen bij dit album. Alle herkenbare elementen zijn er weer bij, van de herkenbare stem van Mumford tot de mandolines. Dit album brengt energie en rust in één, en doet dat geweldig. En hopelijk is dat voldoende om de organisatie van Pinkpop volgend jaar weer te overtuigen!

Luister van Babel:

  • I Will Wait
  • Holland Road
  • Broken Crown
  • Below My Feet

Of lees dit