REVIEW: Muse – Drones

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Karlijn Tielemans

Muse leek met hun vorige twee albums een andere weg in te slaan, denk bijvoorbeeld aan de wat dupstep-achtige invloeden van The 2nd Law. Tot twee weken geleden had ik dan ook verwacht dat deze invloeden ook in het nieuwe album zouden voorkomen. Niets lijkt minder waar; Muse heeft zichzelf weer gevonden op de nieuwe plaat Drones.

Enkele weken geleden mochten wij al eerder kennis maken met het nummer Dead Inside, waarin al duidelijk werd dat er een hoop duistere kanten omhoog zouden komen. Het verhaal wat daarin wordt verteld spreid zich uit over de verschillende nummers. Bassist Chris Wolstenholme zei “It’s probably the first album we’ve done that tells more of a story.” Het album gaat over een drone-oorlog die een derde wereldoorlog inluidt. De drones die daarin worden gebruikt zouden ons volgens de band zelf in drones veranderen. Daarnaast komen er weer veel maatschappelijke aspecten in voor. Dit is toch wel een favoriet onderwerp wat in ieder album van Muse voorkomt. Er wordt dan ook wel gezegd dat Muse op oorlogspad is.

Muse vraagt om vergeving in zijn nummer Mercy aan de maatschappij. “Help me, I’ve fallen on the inside and all te men in cloaks trying to devour my soul.” Nou ik wil Muse’s nederige houding wel vergeven na zo een heerlijke pianotrack. Verder in het album komt vooral de elektrische gitaar te pas, met heerlijke riffs en het geluid van een heerlijke rockplaat. Overigens gaven ze afgelopen weekend nog een geweldig goed optreden op Pinkpop waar ze opende met het nummer Dead Inside.

Zo houd Muse ons toch weer goed onder de duim. De belangrijkste song van die plaat heet Reapers, waarmee de band ook hun Pinkpop-set eindigde. “War, war just moved up a gear,” zingt Bellamy, onder begeleiding van een aantal goede riffs. Muse heeft ons met dit album dan ook positief verrast. Ik ben blij dat de oude Muse weer naar boven komt, ondanks dat ze goed kunnen omgaan met een beetje stevige dubstep.

Luister van Drones:

  • Dead Inside
  • Psycho
  • Mercy
  • Reapers

 

Of lees dit