REVIEW: Of Monsters And Men – My Head Is An Animal

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

1336659777

Heuvels. Kou. Vissers. Een klein, gezellig café aan de haven. Dit zijn maar een paar van de woorden die mij te binnen schieten bij het luisteren van My Head Is An Animal, het debuutalbum van de IJslandse band Of Monsters And Men. Hun Scandinavische roots oefenen veel invloed uit op de op folk geïnspireerde indiepop die ze sinds 2010 produceren.

Of Monsters And Men bestaat uit zes mensen, één vrouw (Nanna Bryndís Hilmarsdóttir) en vijf mannen (Ragnar Þórhallsson, Brynjar Leifsson, Arnar Rósenkranz Hilmarsson, Árni Guðjónsson, Kristján Páll Kristjánsson) waarvan de namen zoals je kunt lezen qua uitspraak het liefst vermeden worden door niet-IJslanders. Al sinds begin vorig jaar timmert Of Monsters And Men al aardig aan de weg. Toen ze in februari vorig jaar een contract tekende bij Record Records kregen ze op verschillende Amerikaanse radiostations af en toe airplay, en werd hun single Little Talks daar goed ontvangen. Voor ons duurde het tot begin dit jaar voordat wij ervan mochten genieten, en inmiddels ligt My Head Is An Animal ook bij ons in de winkels.

My Head Is An Animal is een prima debuutplaat. Als je de single Little Talks goed vond, ga je zeker ook de rest van het album waarderen. Minpuntje is wel dat als je Little Talks nog ietwat te tam vindt, je niets stevigers gaat terugvinden op het album. Maar eigenlijk heeft My Head Is An Animal niks stevigers nodig. De aparte sound die onder andere met accordeon en blazers wordt gemaakt zorgt ervoor dat het bijna nooit saai wordt.

Het is te horen dat Of Monsters And Men hun hart en ziel in deze plaat heeft gestoken, en met hun eigen sound zouden ze nog wel eens een megahit kunnen scoren. Voor My Head Is An Animal zijn de creativiteit, de simpliciteit van de lyrics en de prettig in het gehoor liggende stemmen van de zangeres (Hilmarsdóttir) en zanger (Þórhallsson) de pluspunten. De minnetjes zijn toch wel de af en toe saaie stukken muziek die aan het eind van sommige nummers met een halve minuut worden uitgerekt. Hierdoor duren de meeste nummers langer dan vier-en-een-halve minuut en is je aandacht meteen weg.

Al met al wegen de plusjes meer dan de minnetjes en is My Head Is An Animal een leuk album om mee te beginnen, want deze IJslanders hebben zeker meer in hun mars!

Luister van My Head Is An Animal:

  • Dirty Paws
  • Little Talks
  • Your Bones
  • King And Lionheart

Of lees dit