REVIEW: PAUS – Clarão

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

10154968_700245743352576_445338451235497839_n
1507-1

Je kan zeggen wat je wilt, maar progrock gemixt met hardcore en samba kan gewoon in 2014. De Portugese band PAUS is met twee drummers, een toetsenist en een gitarist al een vreemde eend in de bijt, maar is met de progressieve sambacore (klinkt net wat lekkerder) al razend populair in eigen land. Ook in de Benelux waren ze te zien, zo stonden de Portugezen op Eurosonic/Noorderslag en op het Belgische Le Micro Fest.

Het tweede album Clarão telt tien tracks die een beetje binnen dat (zelfverzonnen) genre zwieren, maar ondanks die vrijheid is het een beetje wennen. Bijna alle nummers zijn volledig instrumentaal, dus krijgt het al snel een hang naar een redelijk specifieke wereldmuziek. Desondanks steekt het plaatje muzikaal sterk in elkaar. Hoewel twee drummers hoogst ongebruikelijk zijn, zijn ze ritmisch een krachtig front waarover schelle gitaren of dance-y achtige deuntjes overheen worden gespeeld. Daarmee veroordeeld PAUS zich eigenlijk toch ook een beetje tot de groep die het op de kleinere festivals lekker doen, maar het niet moeten hebben van de verkoopcijfers van hun album (tenzij je een ongelooflijk grote fan bent).

Plezierig meedeinen op de ritmes met een biertje in den hand op de snelle ritmes en de af en toe geniale melodietjes kan prima, maar Clarão klinkt niet alsof het is gemaakt om hele zalen uit haar dak te laten gaan. Mensen die voor intelligente muziektechniekjes (vooral in percussie) een zwak hebben kunnen dan weer hun hart ophalen bij deze opmerkelijke band. Toch richt PAUS haar pijlen voorlopig op Nederland; nadat ze op 22 oktober hun plaat releasen in Pllek, Amsterdam, zullen ze op een kleine tournee langs Nederlandse zalen gaan.

Luister van Clarão:

  • Pontimola
  • Bandeira Branca
  • Cume

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit