REVIEW: Pharoahe Monch – P.T.S.D. (Post Traumatic Stress Disorder)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

PTSD_Cover640-01

Na drie jaar is de Amerikaanse rapper Pharoahe Monch terug met een nieuw album, PTSD: Post Traumatic Stress Disorder. Waar zijn vorige album W.A.R. begon als een oorlog tegen het systeem is PTSD de na-schok van deze strijd; een emotionele re-stabilisatie als het ware. Deze wordt mede verzorgd door gastrappers als Talib Kweli en Denaun (Porter).

De diepe klanken van het album galmen door je heen vanaf de eerste track. En die sound is wat je krijgt van begin tot eind. Het is allemaal op sublieme wijze in elkaar gezet, geen van de nummers doen aan elkaar onder of lijken een dipje te hebben in de productie. Sterker nog: ieder nummer heeft het van de sterke lyrics en beats. De snelle en complexe stijl van rappen brengt nog extra dymensie in iedere track, (bijna) een verzadiging voor je oren.

De titel Post Traumatic Stress Disorder is als onderwerp duidelijk door alle 16 nummers te horen. Het schijfje begint al met een vage intro, waarna alle sounds in de beats en gebruik van lyrics je trauma volledig opfocken. Neem Time2, de eerste track: “And my-my-my melanin-n-n-n makes me a felon / And-nd I just wanna take this fuckin’ c-c-crack and sell it / To the planet; Panic, I’m a manic depressive mechanic that manages to frantically do damage.” Het gebruik van meerdere rijmende lettergrepen (ook wel syllables genoemd) is op sommige tracks bijna perfect te noemen en laat je af en toe zitten met de mond open. Zo ook Bad M.F., een goede gebruik van flow en rijm en de beat is lekker catchy. Niet zo gek ook dat dit de eerste single van het album is, welke (apart genoeg) al gereleased was in september 2012.

Broken Again is dan wel weer een omkeer op het album, de beat is wat rustiger, bijna tegen het emotionele aan. Hij laat zich hier van een andere kant horen, een plek van zwak ijs waar veel rappers zich vaak op lijken te begeven en waar maar enkelen het goed weten te pakken. Monch slaat hier de spijker op de kop. Met diezelfde spijker slaat hij ook het nummer Post Traumatic Stress Disorder op z’n kop. Het nummer wordt ingevuld met voornamelijk piano en drum. De uitkomst is nogal rommelig, en misschien wel een knipoog naar de titel?

Dus long story short: Deze drie kwartier aan psychische verwarring lijken je dieper in het brein te brengen van een rapper die veel aan zijn kerfstok heeft. De diepere laag in dit album wat posttraumatische stressstoornis heet, is je aan het einde helemaal duidelijk. Pharoahe Monch heeft duidelijk zijn huiswerk goed gedaan, qua lyrics, beats en stijl. En nu ga ik maar eens op zoek naar een goede psychiater…

 

Luister van Post Traumatic Stress Disorder:

  • Losing My Mind
  • Bad M.F.
  • Broken Again
  • Post Traumatic Stress Disorder

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

 

Of lees dit