PHOTOGRAPHERS’ PICKS: De beste livefoto’s van 2019!

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Ook dit jaar heeft het team LLUID-fotografen hun beste beentjes voorgezet om vette livekiekjes te maken van uiteenlopende artiesten! Van de bloedhete Jera On Air-weides tot de kelder van Dynamo, van AFAS Live tot Cinetol, overal kwamen de prachtige plaatjes vandaan. Wat vonden de fotografen zelf hun beste werk afgelopen jaar? Ze vertellen het hieronder!

Anieck van Maaren – 30 Seconds To Mars / NDSM Werf / 6 augustus

“In 2011 ging ik naar mijn eerste echte concert: mijn destijds favoriete band Thirty Seconds To Mars. Zij waren mijn eerste introductie in de rockmuziek en daar ben ik ze erg dankbaar voor. Inmiddels ben ik de band een beetje ontgroeid, maar toen ik in augustus de kans kreeg ze te fotograferen kwam alles even full circle. Provehito in altum, zal ik maar zeggen!”

Kealey Oosterom – The Story So Far / 013 / 21 augustus

“De foto die ik heb gekozen is van de show van The Story So Far op 21 augustus in 013! The Story So Far is een van mijn favoriete bands en ik heb ze maar één keer eerder mogen fotografen, dat was in de Melkweg en het licht was het slechtste wat ik ooit heb gezien. Ik wilde graag een keer echt goeie foto’s van hun nemen, maar nog wel echt genieten van de show. Deze avond was de beste combinatie van beiden. Ik ben in lange tijd niet zo tevreden geweest met mijn foto’s als van die avond en het was ook nog eens mijn favoriete show van 2019 als fan. Samen met al mijn vrienden los gaan én geweldige foto’s kunnen nemen, wat heb ik genoten!”

Kitty van de Waart – Yori Swart / TivoliVredenburg / 17 februari

“Hoewel ik al heel wat concerten heb gefotografeerd en bij een hoop verschillende temperaturen, was Yori Swart in de Utrechtse Tivoli het eerste concert dat ik schoot bij 38.5 graden koorts. Ik zal wellicht nooit vergeten dat ik deze foto nam en ik daarna mijn armen niet meer omhoog kreeg, zwarte vlekjes zag en dacht ‘oh nee, I’m going down’! Gelukkig gebeurde dat laatste niet maar moest ik jammer genoeg wel voor het eind van de show opgeven. Begin 2020 gaat Yori toeren met haar eigen theatershow en stiekem hoop ik op een rain check, niet alleen voor de foto’s, maar ook omdat het gewoon een avond heerlijk genieten is van haar muziek!”

Yael Bakker – Fever 333 / Jera On Air / 28-30 juni

“Mijn favoriete foto van 2019 is deze foto van FEVER 333 tijdens Jera On Air. Ik had de band twee dagen eerder voor het eerst gehoord en gezien tijdens hun show in Patronaat en kon niet wachten om te zien wat ze met hun energie zouden doen op de mainstage van een festival. Mijn hoge verwachtingen werden waargemaakt, en ondanks de torenhoge temperaturen van dit weekend knalde de energie de tent uit. Het was een toffe show om vast te leggen, met vette foto’s en leuke herinneringen als resultaat.”

Nonja de Roo – SHHT / Paradiso / 1 april

“Ik heb het afgelopen jaar een aantal hele leuke shows voor LLUID mogen vastleggen, ééntje sprong er voor mij uit namelijk de show van SHHT in Paradiso. Het was sowieso de eerste keer dat ik in het ‘magische’ Paradiso mocht fotograferen en dan ook nog zo’n show. De show was samengevat: één grote chaos. De zanger sprong constant van het podium om in de zaal op zijn knieën te gaan, het publiek te laten mee zingen, om rondjes te rennen en overal op te klimmen. De bassist heeft de hele show in zijn onderbroek gestaan en de andere bandleden in allemaal dezelfde overall. Het was denk ik de raarste show die ik tot nu toe heb vast gelegd, maar daar van krijg je wel dit toffe shot!”

Josien van Oostveen – Tessa Violet / Melkweg / 25 oktober

“Ik vond het heel moeilijk om een favoriete foto te kiezen, maar de doorslaggevende factor bij deze foto was voor mij dat ik er gewoon heel blij van wordt. Het is niet de meest technisch perfecte foto die ik ooit heb gemaakt en het was ook niet perse mijn favoriete nummer of favoriete artiest, maar het omschrijft voor mij gewoon heel goed het gevoel dat ik heb als ik zelf zonder camera bij een gig sta. Die intimiteit tussen de artiest en de zaal, de blije energie die door iedereen wordt gedeeld, handen omhoog, springen, felle kleurtjes. Als ik ernaar kijk zit ik weer helemaal in die vibe en dat maakt het voor mij een hele leuke foto om op terug te kijken, want dit is waarom ik zo graag naar concerten ga!”

Dian van de Heuvel – Sløtface / Melkweg / 6 november

“Het is niet zo zeer de foto op zichzelf, maar juist de band die de foto zo  bijzonder maakt voor mij. Sløtface was het voorprogramma van PUP. Ze kwamen op en de nummers die ze speelde waren al ongelofelijk goed. Maar wat ze juist deden was een connectie maken met het publiek. En ze kregen ze een hele zaal in een half uur fan zonder dat ze hun eerder hebben gezien. Zelf was ik ook heel enthousiast voor de volgende band. Maar deels wilde ik niet dat hun set voorbij ging en we de hele avond zo door konden gaan. Binnenkort komen ze weer en kan nu al niet wachten om ze weer te zien!”

Femke Valks – De Staat / Muziekgieterij / 21 november

“De tofste foto die ik dit jaar heb gemaakt vind ik deze foto van Torre van De Staat. Dit was tijdens het laatste nummer dat ik mocht fotograferen tijdens de show in de Muziekgieterij. Toen ik na dat nummers mijn foto’s terug keek wist ik meteen dat dit mijn favoriete foto was van de hele avond. De Staat heeft deze foto ook op hun eigen facebook gezet en daar ben ik best wel trots op”

Of lees dit