REVIEW: Rob Moir – Adventure Handbook

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

“Over de auteur: Rob Moir is geboren op een piratenschip in de 17e eeuw en opgegroeid met een nieuwsgierigheid naar de continenten en de zeven zeeën […] Met steeds meer verhalen en liedjes om te zingen, steeds bewust van het feit dat er daarbuiten een wereld is die vaak later komt dat men denkt.” Het zijn deze woorden waarmee Moir zich kiest te beschrijven op de achterzijde van het tekstboekje van Adventure Handbook. Maar hoe complex en diep die omschrijving ook klinkt (en stiekem geloven we het piratenverhaal ook niet echt..), Moir’s nieuwe plaat heeft een open, frisse like-ability die die lastige wereld een stuk makkelijker maakt.

De Canadees neemt de luisteraar op Adventure Handbook een jaar aan de hand door zijn singer-songwriter/punkpoet uitspattingen. Opener New Years Eve begint het nieuwe jaar hoopvol en lief; gitaarmuziek, een folk-y basje en accordeon zetten een typische intieme singer-songwriter sfeer neer, maar laten genoeg deuren open voor andere wendingen. De lente en zomer van het album, Run For Your Life, Ports Of Call en Only Ones Here krijgen namelijk er een fijn tempo onder, waardoor Adventure Handbook prettig schippert tussen rustige songs en uptempo poprock. Vergelijkingen met bands als The Maine en The Dangerous Summer zijn daarin niet van de lucht.

De eerste vallende blaadjes van de herfst hoor je op Carry Me Home, waarin een rustiger ritme en melancholisch refrein prima samengaan met een druiligere dag. Moir heeft op Adventure Handbook de aparte gewoonte de nummers niet langer dan drie minuten te maken. Hierdoor behoudt de plaat een zekere dynamiek en vormen de compacte tracks een beter geheel. Het feit dat de refreintjes uit meestal niet meer dan één zin bestaan voorkomt ook dat er koste wat kost wordt gepropt in de nummers.

Zowel de kleine nummers als de softrock-tracks liggen fijn in Rob Moir’s straatje. Met hier en daar een uitstapje (zoals de donkere, kruipende gitaar op The Wilderness I Know, de swingende indie-countryrock op The Lonely Tourist) komt het jaar op New Years Day tot een einde, dat wordt ingeluid met niet meer dan één elektrische gitaar. Adventure Handbook is een kort, zowel intiem als uitbundig album. Rob Moir’s zachte stem is geknipt voor dit genre en de fijne melodieën maken het onwijs verleidelijk om de plaat meerdere keren achter elkaar te spelen. Een jaar ging letterlijk nog nooit zo snel voorbij.

Luister van Adventure Handbook:

  • New Years Eve
  • Run For Your Life
  • Only Ones Here
  • Carry Me Home

Of lees dit