REVIEW: René Meijer & Friends – Dashboard Jesus

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

14361_459396870772873_1575753952_n

Door: Jan Smit

René Meijer is erin geslaagd om samen met zijn Friends een lekker in het gehoor liggend album met ouderwetse country voort te brengen. Wil je je drie kwartier lang koesteren in het klassieke woestijn-en-cactus geluid waarin de steel guitar een hoofdrol opeist, dan ben je bij de CD Dashboard Jesus aan het juiste adres. René Meijer verloochent zijn muzikale afkomst niet. Hij rekent de groten uit de hoek van de country rock tot zijn muzikale richtingwijzers: o.a. Burrito’s, Poco, Eagles en Neil Young. En dat is te horen ook. Door deze grote namen op het CD-hoesje te vermelden, legt René meteen de lat op grote hoogte. En hij brengt het er behoorlijk goed van af. Daarbij geholpen door een crew in het Mekka van de country music, Nashville, Tennessee, waaronder songwriting partner Tom R. Lansner met wie René Meijer alle songs schreef.

De nummers die op dit album terecht zijn gekomen, worden gekenmerkt door zowel afwisseling als homogeniteit. René heeft het onmiskenbare country stempel zwaar op elke song gedrukt. Dat geeft dit album een stevige samenhang en een specifieke identiteit. Je weet waar je aan toe bent met dit album.

Een paar composities springen eruit. De country ballad Dashboard Jesus begint heel breekbaar met de klagende klanken van een huilende steel guitar en ontwikkelt zich mede door de stevige zang van René tot een krachtige roadtrip song. Het andere hoogtepunt is Our Place, opnieuw een ballad; een onvervalste country smartlap die prachtig in balans is: muziek en tekst matchen precies. Andere nummers zijn ook zeer de moeite waard. Het duet van René met Kim Everett in Don’t Ask Don’t Tell werkt goed. De prima bij elkaar passende stemmen geven dit nummer een fris karakter. Honey From The Hive is een lekker lichtvoetig up tempo blue grass nummer waarin de vrouwelijke background vocals net dat speciale tintje geven. Het gebruik van vrouwelijke (background) vocals – zoals ook op Leaving Me Behind – heeft zeker meerwaarde naast het stemgeluid van René Meijer. Roadkill In The Fast Lane is een nummer over de moeite die de ik-figuur uit de lyrics heeft om het hoofd financieel boven water te houden en wordt in een zwaar slow tempo ingezet. Het vervolg had wel wat meer agressie mogen hebben om het geheel geloofwaardiger te maken, gezien de bijtende tekst waarin Wall Street bankiers het moeten ontgelden.

Dashboard Jesus is een meer dan acceptabel album met een mooi uitgebalanceerd geluid, waarin de steel guitar bepalend is voor de overall klank. Countryfans kunnen tevreden zijn met deze release.

Luister van Dashboard Jesus:

  • Dashboard Jesus
  • Don’t Ask Don’t Tell
  • Roadkill In The Fast Lane
  • Our Place

Abonneer je op de LLUID Spotify Playlist om direct te luisteren!

Of lees dit

CONCERT: Beartooth in 013

Of het nou een enorm Jera On Air-podium is of het Tilburgse 013, Beartooth geeft alles wat ze