REVIEW: Angels and Airwaves – Chasing Shadows

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

De rol van fictieschrijver/muzikant bevalt UFO-nerd Tom DeLonge wel: de oud-Blink-182 gitarist schrijft zich tegenwoordig een ongeluk aan young-adult boeken. Ieder verhaal wordt bijgestaan door een release van Angels and Airwaves, DeLonge’s band met onder andere Nine Inch Nails’ Ilan Rubin. Deze multimediale producties schijnen goed te bevallen: samen met schrijver A.J. Hartley schreef hij de Sekret Machines-trilogie, waarvan deel 1: Chasing Shadows nu te lezen én te beluisteren is.

De albums The Dream Walker (2014) en Into Nightmares (2015) brachten de boeken rond dromenheld Poet Anderson tot leven, maar met Chasing Shadows laat DeLonge zijn passie voor UFO’s en het onbekende spreken. Hij claimt met militaire experts en deskundigen om de tafel te hebben gezeten over deze gebeurtenissen, waarvan sommigen écht gebeurd zouden zijn en nu pas (in dit boek) naar buiten komen. Dat is op zich al een spectaculair verhaal, maar helaas weet de bijbehorende EP die spanning niet te vangen.

Chasing Shadows krijgt hulp van vier nummers, die onmiskenbaar uit de keuken van Angels and Airwaves komen. Specifieker nog: het had allemaal zonder zorgen op The Dream Walker kunnen staan. Met een nieuwe boekenreeks zou een muzikale vernieuwing ook welkom zijn, maar in plaats daarvan is het vaste recept voor strakke ruimterock niet aangepast. Dat is geen doodzonde, want Angels and Airwaves heeft een gelikte stijl die regelmatig de epische diepte in gaat. Maar het trekt de meerwaarde van een handvol liedjes bij een boek nogal in twijfel. Die mysteries die DeLonge te lijf gaat in het boek rijmen niet met de vertrouwde stijl op de soundtrack. De nummers klinken als een open boek (pun not intended) en dragen niks van UFO-complotten en schokkende theorieën met zich mee. Weinig verhullende rock zoals altijd, met een verbluffend krachtig karakter en DeLonge’s activerende vocals. Precies zoals we het kennen en het ook waarderen. Niks nieuws dus.

Het concept van een muziekje bij je boekje heeft absoluut potentie, en Angels and Airwaves heeft dat in het verleden ook al waargemaakt. Het is echter de uitdaging om die combinatie relevant te houden. Chasing Shadows lijkt niet echt haar best te doen dat doel na te streven, en is eigenlijks niks meer dan ‘gewoon’ een degelijk EP’tje van een band die doodgewoon haar kunstje doet. Een plaat om even van te genieten en dan je schouders bij op te halen.

Luister van Chasing Shadows:

  • Artillery
  • Chasing Shadows

Of lees dit