REVIEW: Ben Khan – Ben Khan (★★★★)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Job Wierikx

Ben Khan is een veelbelovende, Londense electronica artiest die al een aantal jaar stevig aan de weg timmert. Hij releaste al een aantal EP’s en zijn nummers deden het op Spotify en Soundcloud ook erg goed. Eindelijk is hier dan zijn self-titled album Ben Khan, een plaat vol met synthesizers, bas en uitstapjes naar funk en soul.

Veel mensen keken al tijden uit naar de eerste, echte plaat van Ben Khan. De verwachtingen waren hooggespannen na de release van zijn EP’s 1992 en 1000. Het duurde drie jaar voordat Ben Khan dan eindelijk zijn debuutalbum aan de wereld liet horen en de verwachtingen worden dubbel en dwars waargemaakt, zijn debuut gaat verder waar zijn EP’s ophielden.

Ben Khan zei zelf over de plaat dat hij zijn luisteraars mee wilde nemen op een reis, een reis naar een fantasierijke plek waar je weg kunt dromen van de realiteit. Wanneer je de opener van de plaat, 2000 Angels, hoort begrijp je gelijk wat hij daarmee bedoeld. Het intro van het nummer leunt zwaar op de sound van dromerige synthesizers en je waant je gelijk in een andere dimensie.

Waar de plaat van Ben Khan vooral dromerig begint en elk nummer klinkt als de soundtrack voor een reis door het heelal, hoor je in a.t.w (against the wall) voor het eerst de invloeden van soul en funk. Het gitaarloopje en de bas in het nummer halen je uit de droom van de voorgaande liedjes en laten je juist dansen en terugkomen op aarde. Hoogtepunt op de plaat is het instrumentale Waterfall. Het nummer zit van begin tot het eind perfect in elkaar. Ben Khan pakt je bij de hand en lijdt je via het geluid van zijn dromerige synthesizers en funky beats en gitaar naar plekken waarvan je niet wist dat ze bestonden. Ben Khan heeft met zijn debuutplaat een bijzonder album afgeleverd. De plaat is gevuld met vijftien dromerige, sferische nummers maar verveelt geen enkel moment.

Luister van Ben Khan:

  • 2000 Angels
  • Ruby
  • a.t.w. (Against The Wall)
  • Waterfall

Of lees dit