REVIEW: Brett Newski – Land Air Sea Garage

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Ooit werkte Brett Newski achter de frituurpannen van McDonalds. Totdat hij besloot dat je een arm leventje ook ergens anders kan leiden. Hij pakte zijn gitaar en vertrok naar Vietnam, waar hij shows gaf en zijn nieuwe album Land Air Sea Garage schreef. Zijn liedjes over het matige bestaan als rondreizende artiest zijn eerlijk en niet vies van wat spot en humor.

Zo is D.I.Y. een heerlijk nuchter nummer over het houtje-touwtje bestaan van de Amerikaan. “I’m DIY, I’m punk as f*ck” is een losse punchline die Newski goed definieert. Lekker doen, grapje hier en daar, maar de ondertoon bestaat uit scenes die uit een niet-zo-glamoreus leven komen. Gelukkig laat Newski de muziek er niet onder lijden. Op Land Sea Air Garage passeert genoeg leuks om de spirit hoog te houden, denk aan de blazers op Garage of de droge kazoo op D.I.Y.

Land Air Sea Garage wisselt tussen gitaarpop (My Blood’s Gettin’ Dirty, Bending Spoons) en fijne singer-songwriter deuntjes (Barcelona, I Won’t Die A Nun). Af en toe lijkt Newski noodgedwongen z’n stem in wat rare richtingen te buigen, waardoor bepaalde uithalen wat afgeknepen en raar klinken. Het zijn wat niet-te-missen vlekjes op de plaat die voor de rest prima te hakken is. Verwacht geen spectaculair vuurwerk, maar prettig luistervoer dat loont om naar de teksten te luisteren, die rechtstreeks uit het leven gegrepen zijn. Of het nou gaat over meisjes die hij op tour ontmoet of hoe het publiek altijd door hem heen praat, je krijgt het allemaal.

Brett Newski zal altijd blijven zeggen dat er weinig romantiek te bespeuren is in het leven van een singer-songwriter zonder platencontract. Toch brengt hij dit nieuws op een bijzonder luchtige manier, met een album dat prettig tussen poprock en singer-songwriter golft. Smijt er wat blazers en geintjes tegenaan en je zou bijna vergeten dat een baantje bij de McDonalds misschien wel beter betaalt.

Luister van Land Air Sea Garage:

  • Garage
  • Molly
  • Bending Spoons & Skipping Prayers
  • D.I.Y.

Of lees dit