REVIEW: Call It Off – Abandoned

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

“Goeie punk uit Nederland? Haha, veel plezier met zoeken! Zet liever zo’n dertien in een dozijn-Vans Warped Tour bandje aan en hebt al drie keer zoveel kwaliteit dan wat je in Nederland kan vinden. Ik zeg het met een beetje pijn in m’n hart, maar dankzij de 3FM-tirannie en doorgestoken talentenjachten zal er hier niet zo snel een punkband de boventoon voeren.”

*zet nietsvermoedend Abandoned van Call It Off aan*

*vloekt binnensmonds*

Vloekt binnensmonds ja, maar met een brede grijns op z’n gezicht. Abandoned is een flinke schop onder den hol die de Nederlandse punkrock goed kon gebruiken. De lage landen zijn niet altijd uitblinkers geweest in het genre (hoewel de scene springlevend is), maar met dit nieuwe kindje van de Eindhovenaren hebben we eindelijk iets wat op een boegbeeld begint te lijken.

Nadat een typische (en klein beetje cliché) interlude de toon zet, laat Call It Off er geen gras over groeien en douwen ze de singles Abandoned, Death or Glory en Scream Your Heart Out door je strot. Leuk, hard en balancerend op euforische adrenaline en agressie. Toch, bij eerstgenoemde betrap je jezelf op een gedachte die je vaker zult hebben tijdens het luisteren van deze plaat. Het kan niet anders dan dat de band met Green Day’s American Idiot op het nachtkastje heeft geslapen. Zo is het intro van Sorry net Wake Me Up When September Ends en windt Something To Believe In er ook al weinig doekjes omheen. Ook het terugverwijzen tussen nummers (het refrein van Anesthesia in Over & Over) is zo’n easter egg die het Californische trio ongeveer heeft uitgevonden. De mini punk-opera We Will Be Better Tomorrow (à la Jesus Of Suburbia) strooit zelfs met de lyric “I walk alone”. Enfin, je krijgt een idee.

Is Call It Off dan een dievende bende die geen podium verdient? Ha. Ben je gek. Tussen de ‘eerbiedige knipogen’ naar Green Day door staan zat nummers die de band aan hun strepen helpt. De spokige melodie van Witness, de poppy Destine-touch op Idiots en Emily en de snelle, skillvolle riffs waar alle nummers bol van staan, ze helpen allemaal om Abandoned te maken tot zo’n beetje het beste wat Nederlandse punkrock is overkomen in de afgelopen twee jaar. Call It Off heeft een verdomd fijn neusje voor verslavende punk en Abandoned is exhibit A voor dat feit. Vans Warped Tour, maak uw aantekeningen.

Luister van Abandoned:

  • Death or Glory
  • Witness
  • Idiots
  • Scream Your Heart Out

Of lees dit