REVIEW: Coldplay – A Head Full Of Dreams

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Heleen Zijlstra

Om het nieuwe, zevende Coldplay-album A Head Full Of Dreams te kunnen beluisteren moeten we proberen alle verwachtingen los te laten, iets dat natuurlijk moeilijk is bij een band die al zo lang meegaat en zoveel succesalbums heeft gehad. Maar dat Coldplay een nieuwe muzikale weg inslaat wordt volledig duidelijk met dit album en om ‘m te kunnen waarderen is het belangrijk om daar voor open te staan.

De soberheid waar Coldplay toch wel om bekend staat wordt op A Head Full Of Dreams ingeruild voor positievere klanken, een hoop synthesizers en over het algemeen een vrij poppy sound. Dit is vooral terug te horen in de meer uptempo-nummers Adventure Of A Lifetime, Hymn For The Weekend, Birds en A Head Full Of Dreams. De rest van het album is aanzienlijk rustiger en daar horen we toch wat oude invloeden terug: Amazing Day had bijvoorbeeld met zijn melancholische geluid en lieflijke liefdestekst zo op een eerder album kunnen staan. Richting het einde van het album zijn er twee korte tracks, Colour Spectrum en Kaleidoscope, die een beetje hypnotiserend aandoen en daarmee aansluiten op het dromerige aspect (A Head Full Of Dreams) van het album. Zo wordt in Kaleidoscope heel vredig een gedicht voorgelezen met een rustig begeleidende piano erbij en kun je bij Colour Spectrum genieten van tjirpende vogels.

Verder blijven samenwerkingen ook niet uit op dit album, al wordt er niet al te gretig gebruik van gemaakt: In Hymn For The Weekend horen we Beyoncé overtuigend inzetten maar in de rest van het nummer vervult ze alleen een tweede stem. Het vertrouwde stemgeluid van Chris Martin rijgt hele album aaneen en doet je steeds weer realiseren dat je toch echt naar Coldplay aan het luisteren bent. A Head Full Of Dreams leek op het eerst gezicht een minder spannend album maar bezit bij nader inzien behoorlijk wat muzikale verassingen.

Luister van A Head Full Of Dreams:

  • Hymn For The Weekend
  • Birds
  • Kaleidoscope
  • Amazing Day

Of lees dit