REVIEW: Declan McKenna – What Do You Think About The Car?

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Al sinds z’n vijftiende geeft Declan McKenna hele volksstammen muzikanten het nakijken met zijn verbluffend intelligente en pakkende indiepop. Met hitsingles Brazil, Isombard en het recente The Kids Don’t Wanna Come Home geeft hij een ongezouten mening op maatschappelijke kwesties en ontpopte hij zich tot een stem van een generatie. Debuutalbum What Do You Think About The Car? (WDYTATC?) is dan ook niet voorzichtig pootjebaden, maar een verpletterende opeising van de troon.

Bovenstaande is absoluut geen verrassing, zeker als je bedenkt dat zes van de elf nummers al uitgebracht werden voor dit album. Vooral een feestje van herkenning, maar zo gebundeld wordt het eens te meer duidelijk met wat voor talent we te maken hebben. Doorbraaksingle Brazil (die hij op z’n vijftiende pende) is een sneer naar de corruptie rond het WK in Brazilië en een vlijmscherp bewijs van McKenna’s heerlijke gitaarstuipen, die zo nu en dan worden afgewisseld met electronica (The Kids Don’t Wanna Come Home, Why Do You Feel So Down) of melancholisch toetsenspel (Paracetamol).

De écht nieuwe nummers op WDYTATC? liegen er ook niet om: op Mind neemt het zwierige gitaarspel Alex Turneriaanse gedaantes aan, zeker wanneer Declan z’n luimige puberstem er overheen legt. Een wereld van verschil is dan ook Make Me Your Queen, een warm liefdeslied dat de gritty priegelstijl verruilt voor galmende Britpop à la The Verve. Zo kun je door iedere track wel een invloed bespeuren die McKenna zich met gemak eigen heeft gemaakt; het dansbare Why Do You Feel So Down had met de perfecte combi van synths en gitaar uit de stal van The Kooks kunnen komen. Het doet geen centje af aan McKenna’s klasse: hij bewijst zich als het ultieme kind van een voorbije generatie en de vlaggendrager van de nieuwe.

In een tijd waarin de Arctic Monkeys, Strokes en andere grote indiebands het spotlicht vermijden is Declan McKenna precies de held waar we op wachtten. Een jonge hond die allesbehalve overmoedig de scene bestormd en z’n waanzinnige indiepop het woord laat doen. Dat de beste indiesongwriters samenkomen in een achttienjarige Brit had niemand zien aankomen en juist daarom klopt dit op een rare manier als een bus. McKenna voegt zich met WDYTATC? in een rijtje hele grote namen en we kunnen het er alleen maar mee eens zijn.

Luister van What Do You Think About The Car?:

  • The Kids Don’t Wanna Come Home
  • Mind
  • Make Me Your Queen
  • Why Do You Feel So Down
  • Paracetamol

Of lees dit