REVIEW: Donnie – BFMJT

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Maarten de Schutter

Waar de albumtitel van de Amsterdamse rapper Donnie voor staat weet nog altijd niemand behalve de excentrieke verschijning zelf (en waarschijnlijk zijn vaste sidekick Leipe Dennis). Het album BFMJT is het tweede studio-album van Donnie. De rapper is na een enorme opmars in 2016 een van de meest vermakelijke rappers van Nederland. Met zijn lange haren en ultra-Amsterdamse accent is Donnie een opmerkelijke verschijning in de hiphop, maar het is voornamelijk zijn Instagram dat verantwoordelijk is geweest voor zijn populariteit. Middels een Instagramfeed waar de creativiteit vanaf spat kreeg Donnie een flinke populariteit-boost.

BFMJT is opnieuw geproduceerd door Bas Bron, de toetsentovenaar die bekend is van zo’n beetje alles. Met de beste producer van Nederland achter de knoppen lag de fundering klaar voor het album dat Donnie naar de Champions League van de hiphop zou doen promoveren, maar Donnie geeft niet thuis. Een wisselvallig album waarbij meer dan eens Bron de boel moet redden is wat rest.

Opener Grammy doet haast pijn aan de oren. Het rijmt niet, klinkt niet en heeft als enige voordeel dat het vervolgens alleen nog maar beter kan worden. Het duurt echter flink een tijdje tot het beter wordt. Donnie schrijft geen teksten en improviseert alles ter plekke. Dit kan resulteren in pure genialiteit, maar zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat Donnie zijn oude kunstje blijft uitvoeren. Pochen over designerkleding, eindeloze metaforen en altijd het nachtleven, stacks maken of de liefde als onderwerp. De single Vleermuis is een abominabele parodie die zelfs Bas Bron niet meer redden kan.

De tweede helft van het album slaat de sfeer in positieve zin om. Na vijf tracks die je eigenlijk niet nogmaals hoeft te draaien weet het nummer Sportschool eindelijk eens echt te bekoren. Het is een nummer waarin Bas Bron zingend en solerend met een haast ouderwetse Bastian-vibe de show steelt, en het festijn van superbeats is dan officieel begonnen.De Tuinslang en 180 Linkerbaan (met darter Raymond van Barneveld) zijn twee nummers die live een sensatie zullen worden. Het blijft fenomenaal om te horen hoe Bas Bron op De Tuinslang voor de beste beat van het jaar heeft gezorgd. De laatste twee tracks doen het album toch fijn eindigen. Kussensloop heeft een zwoele elektrobeat, terwijl Pakman een Fatima Yamaha-achtige ode aan de nacht is.

Al met al is BFMJT een album waarop Donnie laat zien nog geen progressie te hebben geboekt. Het is een album waarop geweldige tracks staan, maar dit komt altijd door Bas Bron. Met De Tuinslang als absolute knaller en een sterke tweede helft krijgt Donnie toch ook geen onvoldoende. De inspiratie voor dit album was volgens Donnie de Boiler Room-set van Fatima Yamaha. Het voornaamste advies is om die nog een keer goed te beluisteren, want Donnie heeft duidelijk nog niet genoeg opgestoken van wonderkind Fatima.

Luister van BFMJT:

  • Kussensloop
  • De Sportschool
  • De Tuinslang
  • Pakman

Of lees dit