REVIEW: Drive Like Maria – Creator, Preserver, Destroyer

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Met Creator, Preserver, Destroyer komt Drive Like Maria na een jaar intensief releasen aan bij het eindstation. Op het album bindt de Belgisch-Nederlandse band de losse eindjes van de EP’s Creator en Preserver aan elkaar met Destroyer: een derde collectie van vier nummers.

Met lovende kritieken over Creator en Preserver staat deze verzamelaar voor de eerste luisterbeurt al 3-0 voor. De gritty highway-rock van Creator (Keeps Me Going, Night Hawk) mocht ineens overgaan in het Bowie-ish Tiny Terror, maar kwam met Sonny net zo snel weer terug. Preserver bewees zich minstens zo goed, en liet zien dat DLM dit keer met hart, ziel en alles daartussen aan het werk is gegaan.

De bruto toevoegingen van Destroyer zijn de nummers Will We Ever, When The Lights Go Down, Taillight en Forget. Maar DLM mixt op Creator, Preserver, Destroyer dusdanig met de tracklist dat de EP’s niet meer los van elkaar te zien zijn. Er wordt duidelijke taal gesproken door rammende rocktracks en catchy refreinen, maar de Will We Ever’s, Tiny Terror’s en I Wonder If It Goes’ smeden organische bochten en zijweggetjes in de sound. Laatstgenoemde weet de sfeer van een lome nazomermiddag te combineren met een heerlijke laid-back Clapton-vibe.

Dad-rock is misschien niet de meest flatteuze term, maar Creator, Preserver, Destroyer heeft dankzij het puike gitaarwerk en constante verrassingsdrift de mogelijkheid flink wat muzikale generatiekloven te dichten. Een mijlpaal in het leven van de band en een must-listen voor de rockliefhebber in de Benelux.

Luister van Creator, Preserver, Destroyer:

  • Keeps Me Going
  • Will We Ever
  • Tiny Terror
  • I Wonder If It Goes

Of lees dit