REVIEW: Fink – Resurgam (★★★☆☆)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Nog altijd wordt Fink in één adem genoemd met een rits singer-songwriters die zich kwijt kunnen tussen termen zoals ‘melancholisch’ en ‘abstract’. Snappen we best, het Engelse drietal kan flink aan de ‘heartstrings’ plukken, maar koekeloeren vervolgens grenzeloos verder. Op het zesde album Resurgam (Latijn voor “ik zal weer opstaan”) lonkt het avontuur opnieuw en worden de souvenirs bedachtzaam uitgedeeld.

De voeten van zanger en muzikaal meesterbrein Finn Greenall staan iets steviger op de grond in vergelijking met de release van het uitstekende Hard Believer (2014), maar maakt het goed met (overwegend rustige) nummers waarin hij van alles probeert met bongo’s, verfrommelde en funky bastoontjes (Day 22) en op z’n tijd wat electronics. In typische Fink-fashion trekt hij de nummers graag eindeloos door, zo is de aftrappende, jazz-influenced titeltrack al een zit van meer dan acht minuten. Het is de manier om met Resurgam te laten zien dat er lang denkwerk in de nummers heeft gezeten. Greenall sloot zich op met z’n gedachten en vertikte het om met zelfmedelijden naar buiten te komen. Kracht en positiviteit was het uitgangspunt en die achtergrondinfo maakt Resurgam een beter te begrijpen geheel.

Dit album is meer een muzikale verdieping dan een opleving. Gespekt met voldoende nieuwe geluiden maakt Fink geen échte gekke sprongen, maar dat lijkt ook niet te hoeven. In zijn nieuwe vorm weet de band nog altijd werk van formaat te leveren, waarin ruimte is voor pulserende synths (Covering Your Tracks), een galmende Radiohead-esque ballad (This Isn’t A Mistake) en een hoopvol, krachtig pianostuk (There’s Just Something About You). Het kost wat tijd de ruwe diamanten op Resurgam glad te krijgen, maar Fink wil juist dat je die tijd neemt en luistert. Zonder zich te veel in gevaar te brengen zet Fink voet aan wal op nieuwe gronden, maar doet binnen no time alsof ze thuis zijn. (★★★☆☆)

Luister van Resurgam:

  • Day 22
  • Cracks Appear
  • Godhead
  • There’s Just Something About You

Of lees dit