REVIEW: Foals – What Went Down

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

“Dit is de laatste show voor de komende achttien maanden!” riep Foals-zanger Yannis Philippakis nadat ze in 2014 hun show op Bestival beëindigden. De Oxfordse band had het jaar daarvoor hun succesplaat Holy Fire uitgebracht en de band bleef in populariteit stijgen. Een pauze inlassen op dit hoogtepunt was het laatste waar de wereld op zat te wachten, maar niets bleek minder waar: die achttien maanden was precies de tijd die nodig was voor opvolger What Went Down.

De wagenwijd opengeslagen deuren in 2013 zijn anno 2015 nog geen centimeter dichtgegaan. Foals flaneert nog altijd als headliner over de festivalpodia en ook de nummers op What Went Down houden dat niveau stabiel. Van het keiharde geraas in het refrein van de titeltrack tot de fijne priegelrock op Mountain At My Gates en Night Swimmers, de hele plaat vormt een natuurlijk brug tussen Holy Fire en welke toekomstige plaat dan ook. De herkenbare sound (waar meer dan eens geen millimeter stilte doorheen komt) hangt qua volume lekker tegen de zang van Philippakis aan, zodat geen van beide de overhand krijgt.

Voor Give It All scheert Foals in een vlaag van nostalgie door de herkenbare schuimende synth, die we vooral kennen van hun hit Spanish Sahara (Total Life Forever). Hierbij rekt de band wel het nummer tot goed over de vier minuten, iets wat ze consequent doen op What Went Down. Niks geen poespas met pre, inter of outerludes, maar ieder nummer de tijd geven om zich te laten zien. Via Black Keys-rockexperience Snake Oil luidt Foals het mellow einde in met Londen Thunder en Lonely Hunter. De twee nummers pakken die atmosferische stijl weer hard aan en persen iedere druppel Foals-dna uit de handen van de band.

De laatste knockout is van A Knife In The Ocean. De afsluiter was al voor de release bekend, maar het nummer heeft met gejaagd ritme en deinende zang een karakter waar je u tegen zegt. Wanneer de trillende gitaar en synthvlaag tegen het refrein de track aandikt mag het duidelijk zijn dat Foals het onderste uit de kruik heeft gehaald and then some. Ondanks dat Foals niet meer het element of surprise heeft waarmee ze zo stevig binnenkwamen met Holy Fire, doet What Went Down absoluut niet onder aan haar voorganger. De nummers tonen ballen en Foals rijgt daar naadloos haar handelsmerken door. Holy Fire trapte de deur open, What Went Down walst door de opening.

Luister van What Went Down:

  • Mountain At My Gates
  • Birch Tree
  • Give It All
  • A Knife In The Ocean

Of lees dit