REVIEW: Friends of the Family – Time

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Met het gaan van de koude maanden en het stijgen van het kwik mag ik ook weer blij worden van wederom een schijfje van Neerlands bodem: Time van Friends of the Family. Deze randstedelingen afkomstig uit Den Haag en Rotterdam hebben hun tweede album uit de grond weten te stampen in een luttele zes maanden studiowerk, wat resulteerde in twaalf tracks; zo’n 50 minuten vol. Ditmaal niet meer gericht op het live-gevoel, zijn ze dit keer zonder het eigen geluid te willen verliezen gegaan voor een andere aanpak, aldus de band.

Hoewel ik nog steeds niet te lang naar de cover kan kijken door de ‘pixelversiering’ (sorry) moet ik zeggen dat de verdere stijl van het doosje naadloos aansluit aan het verhaal van de twaalf tracks. (Zie de drukke straat zo’n vijftig jaar geleden met de nodige getekende artwork). Het reislustige en vrolijke gevoel hakt er gelijk in. Het intro verraad al grappig genoeg meteen de samenvatting die het album van voor naar achteren inhoudt.

Verder vaart het album heel fris van nummer naar nummer waar de grootte van de band keer op keer zichzelf weet te bewijzen. Het contrast van achtergrond en voorgrond speelt te gek met de beleving, waar het eigenlijk nooit in misgrijpt. Verder doen de nummers alles wat je verwacht van een podium waardige band: Inhakende springers, zachte melancholieke melodieën en meezingers.

Vanwege de hoge verwachting die je constant voorgeschoteld krijgt door de ontzettend ge-finetunede en wegdromende tracks is het erg jammer dat de monsterknaller nog wegblijft. Kritisch? Misschien, maar Friends of the Family is een band die zeker hoge ogen gaat gooien komende jaren. Vooral de nummers Child Hands en Walk On klinken als de perfect-fit voor de festivalgangers. Hartverwarmende summervibe rock waar wederom de immense diepte van de band wordt voorgeschoteld met backing vocals, banjo, piano en nog veel meer instrumenten waar ik na de zesde keer luisteren pas achter begin te komen.

Time is een album waarmee ze een mooie zes hebben gedobbeld en dat betekent nog een keer gooien! Een veelzijdige band met mega veel potentie en een schijfje die ik zeker nog wat vaker zal draaien. Friends of the Family heeft nu al een plekje in mijn hart veroverd.

Luister van Time:

  • Child Hands
  • Walk On
  • Fire Flies

 

Of lees dit