REVIEW: Good Charlotte – Youth Authority

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Van rich and famous lifestyles naar punkpapa’s die ‘s zaterdags langs het sportveld staan: Good Charlotte moet er – net als een heleboel collega’s – ook aan geloven dat tijden veranderen. Sinds Cardiology (2009) zijn de levens van de broertjes Madden en hun bandmaten flink over de kop geslagen. Het nieuwe album Youth Authority is dan ook geen wanhoopspoging om oude tijden terug te brengen, maar een sportieve update over hoe hun levens er nu uitzien.

Die eerste zin hierboven is ongeveer letterlijk overgenomen van de band zelf. Op het nummer 40 oz. Dream klaagt de band over de veranderde tijden (“rappers were singing and rockers dj-ing”) en over hoe zij als veertigplussers de sportteams van hun zoontjes coachen. Nu zijn ze natuurlijk niet doodongelukkig in die rol, maar die ontwikkelingen vormen wel de rode draad op Youth Authority. De thema’s schommelen tussen “wat-missen-we-de-goeie-ouwe-tijd” en “het-is-ook-wel-best-zo”: nummers als Life Changes en Life Can’t Get Much Better laten dan ook niet veel aan de verbeelding over.

De jarenlange ervaring in het vak zorgt ervoor dat Youth Authority muzikaal om door een ringetje te halen is. Wanneer er niet heftig wordt gereflecteerd op het leven knallen ze stevig door met de instant classic Makeshift Love of trommelen ze Sleeping With Sirens-zanger Kellin Quinn op voor Keep Swingin’. Zelfs Biffy Clyro’s Simon Neil wipt langs op Reason To Stay, die op lager tempo toch een krachtige performance neerzet. Niets op het album voelt geforceerd ‘jong’ aan, want na zes jaar kan de band nog alles. Dat ze het slim combineren met teksten over hun jeugd (The Outfield) en het lastig te vinden om volwassen te zijn (Cars Full Of People) is slim bedacht, want zo komt Youth Authority echt en eerlijk over.

In een jaar dat bol staat van punk-comebacks (Blink-182, Sum 41, Green Day) doet Good Charlotte er goed aan zich niet te verliezen in de ambitie om de band te zijn van tien jaar terug. Tijd gaat door, daar doe je niks aan. Toch lijkt de band voorlopig nog wel even rond te hangen. Slotnummer Moving On stopt ons nog een hoopvolle boodschap toe: “we’re not breaking up, we’re just moving on”.

Luister van Youth Authority:

  • Makeshift Love
  • 40 oz. Dream
  • Stray Dogs
  • The Outfield

Of lees dit