REVIEW: Gorillaz – The Now Now (★★)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Een haastig doekje tegen het bloeden of een glorieuze counter die Humanz doet vergeten? Gorillaz nieuwste release The Now Now heeft hoe dan ook een zware taak te volbrengen, aangezien de kritieken op het vorige album niet mals waren. De razendsnelle aankondiging van een nieuwe plaat na de miskleun van vorig jaar was dan ook net zo ambitieus als nerveus, en The Now Now kan de gemaakte fouten van powerduo Albarn en Hewlett niet uitwissen.

De nervositeit bleek wel uit hoe The Now Now werd geserveerd: geen langdradige Gorillaz-folklore, geen apps, geen hype. Een video voor leadsingle Humility en een paar visualisers vormde de aanloop naar de release, die daardoor nogal zonder veel bombarie verliep. ‘Opeens’ een nieuwe plaat, die met z’n elf nummers en slechts drie gastartiesten (George Benson, Snoop Dogg en Jamie Principle) flink contrasteert met z’n voorganger. Na Humanz is die bescheidenheid wellicht gepast, maar daarmee keer je het tij niet.

Humility opent nog met wat zomerse trekjes de plaat en ook de performance Snoop Dogg op eighties disco-track Hollywood mag er wezen, maar al snel vervagen de nummers in je oren tot een dikke productiesoep met schuimende synths, standaardbeats en galmende Albarns. Het leunt allemaal erg veel op de vintage electro-feel die Humanz-single Strobelite nog fijn vertolkte, maar op The Now Now al snel uitgekauwd klinkt.

Een dik half uur losse electrofunk van Gorillaz zou drie jaar geleden nog een traktatie van jewelste zijn, maar zonder echte pieken (of echt dalen, laten we eerlijk zijn) is The Now Now ook weer geen album om eens goed voor te zitten. De nummers zijn jammerlijk oppervlakkig en met het taaie Humanz nog vers in het collectief geheugen klinkt The Now Now meer als een rare afleidingsmanoeuvre dan een stap in de goede richting.

Luister van The Now Now:

  • Humility
  • Hollywood
  • Lake Zurich

Of lees dit