REVIEW: HAIM – Something To Tell You

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

HAIM heeft zo’n beetje de beste VIP-pas in muziekland; het zussendrietal wordt in de popmuziek op handen gedragen maar laat zich graag zien met artiesten als A$AP Rocky en zijn ook niet vies van een remix. Tegelijkertijd klinken ze bij vlagen als de directe offspring van Fleetwood Mac. Er werd hoog ingezet op de eerste worp Days Are Gone, die er voor zorgde dat we vier jaar laten opnieuw aan de lippen van Este, Daniella en Alana Haim hangen.

Something To Tell You lijkt op het eerste gezicht niet te veel geprutst te hebben met de love/heartbreak popliedjes. Gitaarpop met een sixties en seventies smoelwerk zonder fratsen waar je best wat op mag bewegen. Dat stralen de eerste vier nummers in ieder geval uit. Van het sterke Want You Back veegt HAIM de dansvloer aan met Nothing’s Wrong en het cherry-flavoured Little Of Your Love, een directe hint naar verschillende eighties Motown-hits. Het bollige klik en-synthwerk op Ready For You is al net zo’n voltreffer dat oude tijden doet herleven in een strak leren jasje (en wijde broekspijpen).

De serieuzere relatieliedjes beginnen vanaf Something To Tell You, dat qua vorm de If I Could Change Your Mind van dit album is. De dansbaarheid van de opening wordt hiernaar niet meer gevonden; in plaats daarvan kabbelen verschillende nummers (Found It In Silence, Walking Away) zo lang door dat het je gaat opvallen. Maar laat dat je niet tegenhouden; de plaat staat met haar benen in verschillende tijdperken en reikt met haar armen naar zo’n beetje alles wat daartussen zit. Met de gruizige gitaarsolo in Kept Me Crying en de verwoestende slag in Right Now blijft HAIM toch dat onvoorspelbare houden.

In de schaduw van Days Are Gone kan Something To Tell You met gemak voor zichzelf spreken en is het kwaliteitsverschil nihil. De sound blijft dit keer wat egaler; een hobbel zoals My Song 5 zit er dit keer niet tussen, maar wordt ook niet echt gemist. Wat overblijft is gelukkig wel een solide opvolger die de lijst met retro (slow)swing-poptoppers goed genoeg aanvult.

Luister van Something To Tell You:

  • Nothing’s Wrong
  • Little Of Your Love
  • Ready For You
  • Right Now

Of lees dit