REVIEW: Itchy Teeth – Itchy Teeth

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Lars Stolk

Huis en haard achter je laten, leven in je auto en verder niks anders doen dan overal muziek maken. Het is een romantische gedachte die vele muzikanten alleen maar durven dromen. De Britse band Itchy Teeth is het gewoon gaan doen. Het gevolg hiervan, debuutalbum Itchy Teeth, werd in één dag opgenomen in een bunker ergens in Duitsland.

Wat je ermee bereikt? Tien tracks op een lekker-gebekt schijfje, een platencontract, singeltje op de radio en verschillende optredens door Europa. Bam. Het is bijna te goed om waar te zijn voor een band die zoveel risico heeft genomen om het leven als muzikant zo grondig mogelijk over zich heen te laten komen.

De tien nummers die op Itchy Teeth staan zweven heel vrij door het Britrock spectrum. Met veel herkenbare geluiden uit bekende Britse bands als Arctic Monkeys, Kasabian en vooral The Kooks. Dit is erg goed te horen in nummers als Silhouette en Face I Can Trust. Geen instrument is te over-gerepresenteerd en het algehele plaatje klinkt lekker laagdrempelig. Het kan nog gewaardeerd worden door de meest amuzikale achter-oom die jouw muzieksmaak iedere kerst loopt te bekritiseren.

Toppunt van deze vrije en frisse sound is het eerste nummer en tevens enige single op het album, Time Machine. Deze heeft -zoals al eerder vermeld – enige radiobekendheid weten te versieren. Dit is daarmee ook de overkoepelende kracht van de band. Itchy Teeth klinkt met vlagen bekend door de duidelijke inspiratie uit andere bands en mag geprezen worden voor hun gevoel voor radiosound. Vrolijke nummers die weinig kritiek kunnen ontvangen. Helaas drukken ze hiermee hun stempel niet op het album, waardoor het haast op het stapeltje pop of niet-kenmerkend gegooid mag worden.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben erg te spreken over wat Itchy Teeth met hun gelijknamige album heeft weten te bereiken. Maar na een paar keer luisteren zie je door al dit pracht en praal van een beginnende, maar solide Britse band de veilige puntjes en foutjes van een eerste album. Gelukkig kan je door de snelle vergelijking met andere bekende Britse rockers stellen dat er zeker een pot met goud op ze ligt te wachten aan het einde van de regenboog.

Om een lang verhaal nog wat korter te maken, Itchy Teeth is een lekker schijfje wat nog langer in mijn cd-speler terug te vinden is. Zoals de band zelf zegt, is dit “..een uitgangspunt om een plaat te maken die ons weergeeft zoals we nu zijn.” En dat is precies wat je hoort. Een band die nog onderweg is naar meer succes, wat ze hopelijk in de nabije toekomst zullen gaan bereiken. Meer radiobekendheid is zeker weten onderweg.

Luister van Itchy Teeth:

  • Time Machine
  • Red Light Mary
  • Silhouette

 

Of lees dit