REVIEW: James Vincent McMorrow – True Care

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Lars Stolk

James Vincent McMorrow, de singer songwriter van Ierse bodem mag inmiddels album nummer vier op zijn cv noteren. Het is een vijftien tracks tellend schijfje welke de schappen al siert sinds 28 juli. Met een beetje geluk ligt True Care dan ook hopelijk bij jou in de kast. Of weten we dat nog niet zo zeker?

Oké, misschien niet écht vijftien tracks. Twee interludes en ’n outro strepen we weg. Wat houden we over? Twaalf minimalistische, met emotie gedreven tracks, die zangtechnisch kraakhelder worden aangevuld; James Vincent McMorrow in een notendop. True Care begint met de track December 2914, welke een wat zweverig en zoekende sound heeft. Hij heeft zich duidelijk ontwikkeld, maar het is nog niet erg baanbrekend. Vanaf hier begint ook gelijk het gevoel te spelen alsof je een veertje in een hard wind op zee bent: Er gebeurt veel, maar je krijgt nooit echt je voet aan de grond. True Care, het tweede nummer en lead single van het album vloeit haast over als een kleine zucht tussen twee zinnen. Wederom een prachtige sound en uitstekend uitgevoerd, maar er mist nog contrast. Uiteindelijk weten nummer als Constellations, Holding On en Glad it’s Raining het gebruikelijke tempo iets te breken, maar niet genoeg voor een afwisselende mood-swing.

Dit is dus het gevaar waar ik al bang voor was toen ik de cd in mijn cd-speler legde: Iedere track is nét iets te minimalistisch waardoor verscheidenheid buiten bereik blijft. Tel daarbij op dat er vrijwel geen sprake is van tempo-wisselingen, duidelijke opbouwen of gast artiesten (wat ik niet per se aanmoedig, maar even voor het idee) en je komt er halverwege het album achter dat je de ticket al hebt gekocht. (Dus moet je ‘m uitzitten ook!)

True Care is een technisch hoogstandje en een parel voor de ervaren singer songwriter. Helaas is het niet de rode klodder verf op het blauwe doek waar ik zo op had gehoopt, maar luistert het album als een grijze krijtstreep op straat. Lekker voor als achtergrond muziek op je werk.

Luister van True Care:

  • December 2914
  • Constellations

Of lees dit