REVIEW: James Vincent McMorrow – We Move

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Lars Stolk

De Ierse James Vincent McMorrow heeft veelvuldig gereisd tussen Dublin, Londen en Toronto voor het tot stand brengen van zijn derde studioalbum, We Move. Sinds de eerste stappen in dit proces is hij vaak gevraagd om te schrijven voor andere artiesten. Dit heeft geleid tot samenwerkingen met producers (o.a. Frank Dukes (Kanye West, Rihanna) en Nineteen85 (Drake, DVSN)) die zijn geluid positief hebben beïnvloed.

De leadsingle en eerste track, Rising Water, kopt de verwachtingen binnen van een R&B beïnvloedde sound. De basslijn is strak en aanwezig, de snare klapt als een hiphop beat en de synthesizer tuned er soepel omheen. De lyrics die hiervoor geschreven zijn voelen allemaal erg melancholiek en reislustig; thema’s die in alle tien nummers spelen.

Het daarop volgende nummer, I Lie Awake Every Night, luistert als een lay-back, mellow love song. Heerlijk rustig en tijdloos zoals ze moeten horen. Dit geldt ook voor de laatste twee nummers van het album, Surreal en Lost Angles. Het zijn dit soort nummers waar een artiest zichzelf al gauw mee in de vingers snijdt: Te veel en je krijgt een slaperig en tempo-loos album.

Ter compensatie wordt de R&B-kast na een kwartier verder opengetrokken. De muziek wordt wat opzwepender en de drum/snare krijgt een decibelletje meer. Nummers als Evil, Seek Another en vooral Get Low zijn hier een goed voorbeeld van. En nee, Get Low is géén slap aftreksel van Lil Jon’s donkere nachtclubhit. Get Low is een goed voorbeeld van wat een ‘dorpse’ singer/songwriter met een gehavende R&B producer kan uitbrengen. Helaas niet per se hitmateriaal, wat het wel had kunnen worden, want het mist nog wat diepgang en onverwachte diversiteit.

Die onverwachtheid is wat me misschien nog het meest stoort. Alle nummers hebben kwaliteit. Alles staat waar het hoort. En dat is nou precies waar ik uiteindelijk de vinger op wist te leggen: Je kent het grotendeels al. Het album is perfect voor een handjevol nummers en uit te brengen als EP, maar wijkt nog niet genoeg uit naar vernieuwing.

Zijn ziel en zaligheid liggen merkbaar in We Move. De combinatie van R&B en singer/songwriter komt tot op zekere hoogte goed uit de verf, maar het kan nog veel meer. Een goed schijfje om zachtjes op de achtergrond te draaien met die ene speciale. Daarna berg je ‘m weer op en ga je samen naar boven.

Luister van We Move:

  • Rising Water
  • Get Low
  • Surreal

Of lees dit