REVIEW: Kaiser Chiefs – Stay Together

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Maarten de Schutter

De Kaiser Chiefs zijn met vijf studioalbums in de afgelopen elf jaar een band geworden die schittert in eenvoud. Rocksongs die voorzien worden van weinig opsmuk, maar desondanks pakkend en energiek zijn. Ruby blijft het voornaamste kunststukje van de band, maar die hit heeft het al lang niet meer kunnen overtreffen, en de formule leek na het laatste album Education, Education, Education & War uitgewerkt te zijn. Steeds weer dezelfde toon en sound, maar op de zesde plaat Stay Together verrassen de Chiefs vriend en vijand met een vernieuwend geluid.

Bij de eerste luisterbeurt van Stay Together lijkt het wel alsof het hier om een geheel nieuwe band gaat. De Kaiser Chiefs ruilen de rockgitaren in voor de indiegitaren die dromerige popriffs de boventoon laten voeren. Op de titelsong en openingstrack is er een swingende discobeat die mysterie ademt, en wat oosterse elementen importeert. Het is een sound die als een grote verrassing komt, maar nog verrassender is dat het ook nog eens werkt. De Kaiser Chiefs klinken fris en lichtvoetig, alsof ze hun creativiteit eindelijk de ruimte hebben gegeven om alle bakens van de indiepop te verkennen.

De plaat staat niet vol van de hits, maar het vernieuwende geluid zorgt voor een interressante ervaring die tot vaker luisteren uitnodigt. De soms zelfs tropische, poppy gedeeltes worden afgewisseld met wat schimmige indie, met Parachute als absolute uitblinker, met een refrein dat rechtstreeks uit de pen van Chris Martin had kunnen komen. Toch zijn er ook een paar minpuntjes. De beste nummers zitten al vroeg in het album, en dus valt de tweede helft van deze plaat ietwat tegen. De nummers sprankelen minder, misschien omdat de nieuwigheid verdwenen is. Het zijn hier voornamelijk repetitieve tracks, en hierdoor blijf je na het einde van het album toch niet helemaal tevreden achter.

De Kaiser Chiefs zullen met deze nieuwe strategie wellicht wat fans van de oude school verliezen, maar Stay Together is de beste plaat van de Chiefs in jaren. Het album is dan wellicht geen kunstwerk van begin tot eind, maar de hoogtepunten mogen er wezen, en smaken naar meer.

Luister van Stay Together:

  • Parachutes
  • We Stay Together
  • Hole In My Soul
  • Press Rewind

Of lees dit