REVIEW: Kim Churchill – Weight_Falls (★★★☆☆)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Oef, laat je zusje niet de hoes openslaan; die ogen, die lekkere blonde krullen, bedenk er even bij dat hij een Australische surfer is en je hebt een blauwdruk voor de next heartthrob. Met onder z’n ene arm een surfplank en een gitaar onder de ander zal Kim Churchill in z’n thuisland ook best wat fans verlegen krijgen, maar in tegenstelling tot z’n voorkomen zijn de dertien tracks op Weight_Falls weinig direct hits. 

Het duurt zo’n dertig seconden voordat de stal met tuimelende singer-songwriterloopjes opengaat. Passenger on steroids met een klap van Ben Howard, ik hoor het je denken. Niet eens zo gek. Maar Kim brengt muzikaal net even wat meer. Zo zal er altijd een beatje, een slagje zijn dat de plaat op een redelijk tempo houdt en stuurt de singer-surfwriter vaak genoeg van zijn paadje af. Breakneck Speed takes the cake voor het meest uitbundige arrangement – incluis blazers – en GOLDEN mag het sierlijkste melodietje wegkapen. Af en toe ontwikkelt de plaat zich wat luimig en even later lijkt Churchill je volledige aandacht te eisen. Dat wankelen zorgt voor dynamiek, maar ook voor een -bij tijd en wijlen taai – tweesporen-beleid.

Met teksten die over de natuur, auto’s en meisjes gaan is Weight_Falls bij voorbaat al een vrij ongecompliceerd invulverhaal, maar Churchill’s inspanningen om deze plaat niet stilletjes voorbij te laten gaan zijn opvallend genoeg. Het gelaagde Heart Of You – een track die live top gaat worden – en de r&b-trekjes op het titelnummer houden de teugels strak. Het steekt niet teveel af bij verplichte nummertjes zoals het akoestische Rosemary en troubadour-ballad Second Hand Car.

Een beetje avonturier slaat geen modderfiguur met Weight_Falls in z’n auto. Met genoeg herkenbare surfer-haakjes blijft Kim Churchill in dertien nummers zoeken naar z’n eigen grenzen, die op dit album voldoende ruimte krijgen. Hij zoekt (en vindt) echter geen regelrechte hits, maar springt hoog genoeg om nu niet aan ons zicht (en dat van je zusje) te ontsnappen.

Op 2 december is Kim Churchill te zien in Bitterzoet, Amsterdam.

Luister van Weight_Falls:

  • Breakneck Speed
  • Weight Falls
  • GOLDEN
  • Goes Away

Of lees dit