REVIEW: Knuckle Puck – 20/20 (★★★★)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

De ondertitel van Knuckle Puck’s nieuwe album 20/20 had prima ‘get to work’ kunnen zijn: de band uit Illinois werpt alle zorgen van zich af en kijkt vol vertrouwen vooruit. Het bij de pakken neer zitten van hun vorige release Shapeshifter is ingeruild voor vastberadenheid, werklust en een frisse sound: een mindset die we dit jaar met een lampje konden zoeken.

Begrijp ons niet verkeerd, Shapeshifter was een oerdegelijke punkplaat, maar de onmiskenbare teneur van verslagenheid (Want Me Around, Everyone Lies To Me) was een richting waarmee Knuckle Puck het dit keer niet mee had gehaald. In plaats daarvan horen we de band een stuk nuchterder – maar minstens zo krachtig – vooruit kijken (“I can’t tell you the future but I know it’s coming”). Het gaat over schoon schip maken, alle blokkades op je pad weg te werken en niet vergeten dat je soms even op adem moet komen. 

Op muzikaal gebied is de plaat directe familie van Shapeshifter, al ging zanger Joe Taylor wel aan de slag met z’n stem. In interviews vertelde hij al vaker dat hij door gebrek aan goede schreeuwtechniek na een show bloed ophoeste en dat mocht wel eens afgelopen zijn. Opvallend genoeg past Taylor meer z’n cleane vocalen toe dan z’n gekwelde gebrul: op het nummer Breathe met Mayday Parade’s Derek Sanders had dat voor een mooi contrast kunnen zorgen. In plaats daarvan focust de band meer op sterke hooks (Tune You Out, RSVP, What Took You So Long) en een strakke blik voorwaarts. De band strooit op 20/20 met veel van wat we kennen, maar de nieuwe windvlagen zijn fris genoeg om de luisteraar lang te boeien.

Luister van 20/20:

  • Tune You Out
  • RSVP
  • Breathe ft. Derek Sanders
  • What Took You So Long

Of lees dit