REVIEW: Kubilay Kaya – Wanneer Je Er Langer Naar Luistert, Wordt Het Best Mooi (★★★)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Maarten de Schutter

Wanneer je er langer naar luistert, wordt het best mooi. Dat is de albumtitel, en wie zijn wij dan om daar geen gehoor aan te geven. Dus probeer ik het oordelen over de liedjes uit te stellen tot het punt waarbij je kan denken, als die Best Mooi er nog steeds niet is gaat die er nooit komen. En je eigen album ‘Best Mooi’ noemen in plaats van ‘Grandioos’, is misschien niet de beste marketingstrategie, maar het is wel eerlijkheid en bescheidenheid die Kubilay Kaya sympathiek over doen komen.

Kubilay Kaya heeft het nummer Leipe Mocro Flavour voor Ali B en Yes-R geproduceerd, dus dan sta je op zich al met 4-0 voor. Tel daarbij op dat er wolken op de albumcover te zien zijn en nog voor een minuut geluisterd te hebben ben je al om. Het album heeft zeven liedjes, is misschien daarom wel een EP, maarja, wat maakt dat vandaag de dag nog uit. De hele zomer werd voorzien van ‘seven-song albums’ door Kanye West, dus telt het gewoon als album. Zeven liedjes gaan over zeven vrouwen. Het is voor de 38-jarige Kaya na ruim vijftien jaar als muzikant misschien wel het meest eerlijke project.

Het album begint met de liedjes Volgens Mij Wordt Het Mooier en Azuurblauw, waarin direct te zien is dat de producties enorm aandachtig gemaakt zijn. Het is een voor hiphop vrij muzikaal geproduceerd album, met veel aandacht voor gitaren en vocalen. Het zijn soms Spinvis-structuren, maar dan voller en warmer. Waar de eerste drie liedjes een ontspannen vibe hebben om weg bij te dromen, vallen de laatste vier liedjes wat in de herhaling. De producties zijn allemaal te gelikt om boeiend te blijven gedurende de volledige zeven liedjes, terwijl de flow uiteindelijk ook vaak hetzelfde is. Daarnaast voegen de gastbijdragen zoals op bijvoorbeeld het liedje Best Wel Moeilijk, Toch niet heel veel toe.

Dit project van Kubilay Kaya valt te prijzen, want het laat een nieuwe kant zien van de rapper en producer waarbij hij laat zien enorm muzikaal te kunnen zijn in de arrangementen, verhalen kan vertellen en vergeet die wolken op de albumcover niet. Uiteindelijk houdt het album het niet zeven tracks lang vol om interessant te zijn, waarbij misschien juist daar wat meer echte hiphop welkom was. In ieder geval is er aan de albumtitel geen woord gelogen. Wanneer je er langer naar luistert, wordt het ook best mooi.

Luister van Wanneer Je Er Langer Naar Luistert, Wordt Het Best Mooi:

  • Azuurblauw
  • Volgens Mij Wordt Het Mooier

flor-banner

 

Of lees dit