REVIEW: LAVALU – Solitary High (★★★★☆)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Liselot van der Klift

Solitary High, zo heet het nieuwe album van componist, pianist en singer-songwriter LAVALU. Een toepasselijk titel, want solo levert ze een ontzettend mooi album af.

LAVALU besloot zich voor deze langspeler niet te laten begeleiden door een band, maar haar stem en haar piano het werk te laten doen. Een uitstekende keuze. Met dat ene instrument weet ze je tien nummers lang mee te slepen, om je vervolgens ontroerd in een hoekje achter te laten. Het nummer Safe bijvoorbeeld; haar schrale, hoge uithalen gaan door merg en been. Het nummer roept een melancholisch gevoel op, wat maakt dat Safe perfect zou passen in elke ik-ben-net-gedumpt-en-staar-uit-het-raam-naar-de-regen-indiefilm-scène. Niet op een cliché manier, maar op een adembenemende manier.

Op het nummer Bare zingt Lavalu: ‘heaven came to my door’, een zin die passend is als metafoor voor dit album. Met haar beheerste pianospel sleept LAVALU je langzaam haar wereld in. Een wereld die groots en klein, ontroerend en grappig, maar ook lief en hard, tegelijk is. In het gejaagde Longest Down klinkt haar gepijnigde stem hartverscheurend. Naarmate het liedje vordert zwelt de piano aan, terwijl haar stem klein en ingetogen blijft. Een spannende combinatie van pop en klassiek, die ook in haar andere nummers doorklinkt.

Too Much, de afsluiter van het album, is alles behalve too much. Het a-capella nummer laat nogmaals zien wat het album van LAVALU zo goed maakt. Het vermogen te raken met rauwe nummers, die zijn ontdaan van alle poespas. Het is de kracht van Solitary High, overweldigend en ingetogen tegelijk. (★★★★☆)

Luister van Solitary High:

  • Bare
  • Safe
  • Ginger Night
  • Longest Dawn

Of lees dit