REVIEW: Leyya – Sauna (★★★★☆)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Het Oostenrijkse electropop-duo Leyya heeft zichzelf na de release van debuutplaat Spanish Disco Deluxe eens goed bekeken en kwam tot de conclusie dat het gewemel tussen pastelkleurige synthpopliedjes wel wat spannender kon. De randjes werden hoekiger, de wendbaarheid scherper en voor de goede orde werd er een sitar uit het rommelhok gesleept.

Het radiofragment waar Sauna mee begint heeft het al meteen over het instrument, dat pas op nummer drie, Zoo, te horen is. Daarvoor laten de titeltrack en het nummer Drumsolo weten dat we geen excuses meer hebben om Leyya voor nu links te laten leggen. Dof en flirterige bass en een karrevracht aan handig samplewerk laten zien dat bandleden Marco en Sophie je plagerig knijpen tijdens hun meesterwerk. En zelfs die sitar past goed in dat plaatje.

Dit nieuwe materiaal lijkt meer te ademen en laat ruimte voor wat platte ritmes, waarop per maat de rest van de track wordt gebouwd (Oh Wow). Of ze laten alles weg en pakken een eenzame toon om vanuit te werken (In Your Head), waarna er weer stoer verder wordt gemarcheerd op onmiskenbare indie-funk (Heat).

Sauna barst uit elkaar van slimme variaties op indie-electro die handjes schudt met de geesten van Glass Animals en Peter, Bjorn and John. Het gezoem, geratel, gepiep en gebubbel van deze liedjes klinkt onder de streep als een heerlijk album dat nog jaren houdbaar is. Met een handjevol potentiële scene-classics mag Leyya zich alvast comfortabel maken op de tiplijstjes voor de zomerfestivals.

Luister van Sauna:

  • Drumsolo
  • Zoo
  • Oh Wow
  • Heat

gifbanner-the-front-bottoms

Of lees dit