REVIEW: Lydmor – I Told You I’d Tell Them Our Story (★★★★½)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Hoe groot moet de ellende van een artiest zijn voordat het een eigen album krijgt? Minstens zo veel dat je van Noorwegen naar Shanghai wilt verhuizen, in het geval van Lydmor. In het verre Oosten kon de Deense haar ingestorte leven van thuis een plekje geven, in de vorm van haar nieuwe album I Told You I’d Tell Them Our Story.

Het is bijna kil en steriel, hoe Lydmor door de electronica-nummers beweegt en telkens een andere frustratie aanbreekt. Het meest noemenswaardig is de single Claudia, waarin het machtsmisbruik van mannen in de muziekindustrie centraal staat. “Behold woman, I am money” wordt haar verteld, waarna ze de rollen omdraait: “behold money, I am woman.” Lydmor verheft het tot een battle cry, waarmee ze de strijd tegen haar demonen aan gaat.

Zo vrolijk als de synthpopliedjes op haar vorige plaat Y zijn de nummers op ITYITTOS zeker niet. Met cryptische interludes van mompelende gesprekken en sluipende beats, bass en dreigende electro (Trembling, UOME) creëert Lydmor een album met een mysterieuze, onrustige aantrekkingskracht. Haar versie van Shanghai klinkt als een plek van ellende, corruptie en sluimerend kwaad, maar waar ook liefde, passie en progressie een rol spelen. De onderkoelde, doelgerichte manier waarop Lydmor haar verdriet op I Told You I’d Tell Them Our Story verwerkt is van pure wereldklasse.

Luister van I Told You I’d Tell Them Our Story:

  • Killing Time
  • Claudia
  • Nostalgia
  • Trembling

banner-pale-waves

Of lees dit