REVIEW: Machine Gun Kelly – Tickets To My Downfall (★½)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Het smoelwerk van poppunk lijkt regelmatig te veranderen: na de blije, upbeat golf van bands als All Time Low en The Maine zwaaide het een aantal jaar geleden af naar de ‘sadboi’ hoek (Real Friends, Neck Deep) en waar we inmiddels zitten is anyone’s guess. De aanwas is groot, de richting onduidelijk. Maar de ‘hulp’ lijkt uit onverwachte hoek te komen, in de vorm van ‘Rap Devil’ Machine Gun Kelly, die met zijn plaat Tickets To My Downfall wel eens even zou laten zien wat poppunk in 2020 inhoudt. Of niet.

Dat MGK niet spuugt op alternatieve rock werd wel duidelijk met zijn Yungblud x Travis Barker collab I Don’t Think I’m Okay. Degelijke track, moderne feel en MGK’s raps wisten zowaar een bruggetje te slaan tussen hiphop en poppunk. Toch lijkt de rapper iets te hard van stapel te lopen in een poging om een potentiële nieuwe fanbase aan te boren. Tickets To My Downfall is een allesbehalve spannende blend van typische (bijna cheesy) poppunk-tropes zonder ziel. Hij wil ontzettend graag, maar vergeet over het hele album geloofwaardig over te komen: alsof hij alle recente Blink182 albums in een pan heeft gegooid en in een bui van geforceerd zelfmedelijden vijftien tekstjes heeft geklad. 

Machine Gun Kelly’s hiphopkeel lijkt ook moeite te hebben met zingen, wanneer hij bij de kleinste toonverandering al moet grijpen naar autotune. De gastartiesten zijn nou niet de poppunk-stemmen die je had verwacht; naast Halsey (wiens bijdrage een schamel hoogtepunt is) nodigt MGK alleen rappers uit: Blackbear, Iann Dior en Trippie Red’s passen prima bij de sound van de rapper, maar hebben niks te zoeken op dit album.

MGK’s poppunk-avontuur resulteert in een plaat met opgepompte emotracks en muzikaal eentonige nummers. Van een afstandje matig op z’n best, na een aandachtige luisterbeurt een boel gebakken lucht zonder karakter. Dat de rapper door sommigen als redder van het genre werd bestempeld is de grap van het jaar; snel vergeten deze oefening.

Luister van Tickets To My Downfall:

  • Forget Me Too (ft. Halsey)
  • Concert for Aliens

Of lees dit