REVIEW: Mayday Parade – Sunnyland (★★★★☆)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Toen de mannen van Mayday Parade nog hun tienerjaren vierde, werd er vaak rondgehangen bij Sunnyland; een verlaten ziekenhuis met klimop aan de muren en de ziekenhuisbedden nog in de zalen. Toch kwam de band er graag en zijn de herinneringen aan het ziekenhuis warm. Jaren later draagt het zevende album van de band de naam van het ziekenhuis en mijmert de band over vroeger, toekomst en.. Donald Trump..?

Sunnyland is allereerst een interessante plaat omdat het Black Lines opvolgt, het laatste album dat de band onder Fearless Records uitbracht en op z’n zachtst gezegd nogal wat woede tussen de regels had leven. Emotioneel en hard uit de keuken van Mayday Parade was even wennen, maar groeide als onkruid en maakt deze nieuwe collectie nummers dus bij voorbaat al iets meer ingetogen. Over-all dan, want opener Never Sure vliegt met gepaste snelheden uit de speakers. Het Mayday Parade gevoel kickt pas écht lekker in met It’s Hard To Be Religious.., een klauwende rocksong over de angst die voortkwam uit de verkiezing van Donald Trump. De lyric ‘everyone knows what a selfish prick you’ve become’ hoeven we hier niet toe te lichten.

De wortels van de nummers reiken tot bijna de bodem van alles wat Mayday Parade maakt: teksten over liefde, verlies (liefst een combi), stormige refreinen met gangvocals en ingetogen, kleine arrangementen wanneer de kwetsbaarste hoekjes van het hart worden bezocht. Is Nowhere zakt voor een keertje weer terug naar het woeste Black Lines en Where Are You Now leunt tegen de oertranentrekker Terrible Things. If I Were You introduceert verwoestende punkriffs-en drums, die de afgelopen jaren grotendeels werden ontweken.

Als je bedenkt dat alle vijf de bandleden tegenwoordig de nummers schrijven, is het geen wonder dat Mayday Parade de belachelijke taak had om een album te bouwen uit bijna tachtig(!) nummers. Met Sunnyland slaagt de band erin om een complete puzzel te maken van alles wat vroeger, vandaag en morgen de band een sleutelspeler maakt(e) in de alternatieve rock.  De collectie prikkelt en slaat je om de oren met knipogen, motiefjes en opbouwen van de vroegere succesalbums. De band hengelt je behendig binnen en voor we het weten zitten we deze ook de komende jaren van voren naar achter te luisteren.

Luister van Sunnyland:

  • Piece Of Your Heart
  • Take My Breath Away
  • Satellite
  • If I Were You

 

Of lees dit