REVIEW: Muse – Simulation Theory (★½)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Job Wierikx

Simulation Theory is alweer de achtste studioplaat van Muse. De Britse rockband rond zanger Matthew Bellamy, drummer Dominic Howard en bassist Christopher Wolstenholme heeft het deze keer anders aangepakt tijdens het opnemen van hun album. Levert deze nieuwe aanpak ook het gewenste resultaat?

Albums van Muse zijn meestal rond een thema gebouwd, zoals bijvoorbeeld hun laatste plaat Drones waarin zanger Matthew Bellamy zijn angst voor overheden die met een druk op de knop mensen konden doden besprak. Muse heeft met Simulation Theory voor een andere aanpak gekozen. Ze hebben het album niet in een keer opgenomen en het heeft daardoor geen echt centraal thema, daarnaast heeft elke single een gelikte videoclip gekregen met veel hints naar jaren ’80 films.

Terug naar de muziek. Het openingstrio van de plaat werkt erg goed. Algorithm, The Dark Side en Pressure zijn echte Muse nummers met herkenbare gitaarriffs en refreinen die makkelijk en lekker mee te zingen zijn. Vooral Pressure is een heerlijk nummer dat live zeker goed gaat werken, veel oh oh oh en een flinke gitaar erin en je krijgt elke grote zaal of festivalweide los.

Daarna kakt de plaat echter volledig in. Het enige nummer wat je nog als lichtpuntje zou kunnen bestempelen is Dig Down, de rest haalt het niet bij de kwaliteit die we van Muse gewend zijn. Het lijkt alsof op Simulation Theory de muziek ondergeschikt is geworden aan de videoclips en aan het futuristische concept. Muse heeft een synth-eighties (synth-eighties = synthetisch, you get it?) album gemaakt en dit past niet bij ze. De meeste nummers klinken té gemaakt, té gelikt met teveel de nadruk op een nieuw geluid willen laten horen.

Nu is geen enkele plaat van Muse hetzelfde, ze zijn vaker een andere weg in geslagen. Op Simulation Theory is deze vernieuwingsdrang helaas ten koste gegaan van de muzikale kwaliteit. De openingsnummers op Simulation Theory redden deze plaat, zonder dit trio had Muse de plank volledig mis geslagen.

Luister van Simulation Theory:

  • Pressure
  • The Dark Side
  • Algorythm
  • Dig Down

banner-listener

Of lees dit