REVIEW: My God, It’s Full Of Stars – M29

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

“Mijn angst om te leven werd op een gegeven moment groter dan de angst om dood te gaan,” liet de Amerikaan Rob Sweitzer eerder dit jaar weten in een interview. Deze gedachtes werden gelukkig teniet gedaan door de hulp van een goede vriend, wat de oud-Mae pianist inspireerde om een nieuwe weg in te slaan. My God, It’s Full Of Stars (MGIFOS) werd de titel van zijn solo-project, en de EP M29 is het eerste materiaal van Sweitzers nieuwe alias. Een reis door het hoofd van iemand die het omgooide.

De set dikbelegde tracks vormen een binnenkomer die zowel stevig als subtiel is. Interlude Sangre stuwt de suspense omhoog door langzaam met een dikke laag bas, gitaar, orgel en een zeer aanwezige piano. Dit raast een stukkie harder door in All Is Not Lost; een samengepakte rocktrack waarin we Sweitzer ook voor het eerst horen zingen. Daar laat hij zien dat wie niet sterk is maar slim moet zijn; door dubbele vocals geeft hij ook de zang een extra dimensie, die het anders misschien niet had gered tegen de verder prima muziek.

Op Saved lijkt de thematiek iets meer naar de kern te komen. Waar de coupletten zachter en vriendelijk overkomen, zijn de refreinen iets meer upbeat en funky. Het hinkt op twee gedachten, met een bevrijdende rol voor Sweitzers basis; de piano. Vervolgens laat Lesner zich met flair afzwakken naar een suizend werkje dat zich lager voortbeweegt. MGIFOS laat goed in het midden of het folk, rock of gewoon indie is. Feit is dat de nummers een degelijke muzikale professor laten zien, die misschien ook net iets te veel wilt. Het heeft ziel, het heeft emotie, maar het mag iets dikker aangezet worden. Er blijft te lang te veel afstand tussen Sweitzer en z’n publiek. Ondanks dat hij aan de lopende band strooit met pure skill.

In zes nummers kan MGIFOS nog niet z’n volledige potentie laten zien, maar wil dat wel graag. Daardoor dat de dichtgeplamuurde songs niet alle gewenste snaren raken, maar wel een machtsvertoon laten zien van Sweitzers gevoel voor gevoel.

Luister van M29:

  • Saved
  • Lesner

Of lees dit