REVIEW: Oh Pep! – Stadium Cake

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Het Australische folkpop-duo Oh Pep! kijkt niet zo naar anderen. Op het debuutalbum Stadium Cake gaan Olivia Hally en Pepita Emmerichs volledig op in hun unieke kijk op popmuziek, die naast grappige, lieve toontjes ook talentvolle songwriters laat zien.

De plaat begint met het verhalende Bushwick. Het nummer laat zien dat de combi storytelling + catchy refreintjes ook prettig werkt met een fijn tempo eronder. De wagen vol instrumenten wordt gretig gebruikt op het album. Het nummer Wanting introduceert Emmerichs mandolinekunsten, die op een stevige basis van blazers kunnen rekenen. Zo versiert Oh Pep! ieder nummer weer net even anders, zonder het te overdrijven.

In al die keuzes in muziekinstrumenten wordt het geen lang-leve-de-lol-feestje, want Stadium Cake kent ook flink wat sombere momenten. Crazy Feels en The Situation krijgen een treurige viool mee en flink wat mentale bagage. Het geeft het vrolijke uiterlijk een serieuze edge mee, die eigenlijk wel lekker ligt op het album. De stem van Hally is hoorbaar van nature niet de meest activerende, sprankelende stem, en daardoor werkt de verhaaltjesformule van Oh Pep! razend goed.

Van treurig kunnen de dames ook naar komisch uitschieten: het gitaartokkeltje van Doctor Doctor is kinderlijk briljant, evenals het intro van Only Everyone. De viool en mandolines zijn subtiel maar effectief, want Stadium Cake krijgt af en toe een licht klassieke twist, die hen juist onderscheid van bands zoals The Submarines. Op een nummer zoals Happenstance laten ze dat volledig vallen en schijnt er door de treurige/clowneske wolken ook een heerlijk popnummer.

Stadium Cake is een knap debuut voor een act dat storytelling zo prominent in de etalage heeft staan. Oh Pep! is van genoeg markten thuis om de plaat tot een kermis te maken waar ieder kraampje je in andere sferen brengt, om uiteindelijk met een blij gevoel naar huis te gaan. Lachje, traantje, prima muziekje.

Luister van Stadium Cake:

  • Wanting
  • Doctor Doctor
  • Only Everyone
  • Happenstance

Of lees dit