REVIEW: Orange Maplewood – Sorry (I Never Believed In A Rock ’n Roll Star)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Het Amsterdamse Orange Maplewood flaneert al sinds 2014 door het land als een band met lef en een goed uitgewogen mix van garage, grunge en indie. Op debuutplaat Just Another Fairytale bewees de band het liefst alle hoeken te verkennen der gitaarmuziek, die hen van razende, versterker-martelende riffs tot bedaarde nummers brengt. Follow-up EP Sorry (I Never Believed In A Rock ’n Roll Star) onderstreept die wanderlust nog maar eens.

In drie nummers creëert Orange Maplewood hun eigen ‘The Good, The Bad and The Ugly’, maar dan in de vorm van ‘De Korte, De Lange en De Opvallende’. De openings-en titeltrack (De Korte) begint met de vertrouwde barre rockpartijen, ongecompliceerde opbouw en een prima ritme om met een biertje in je hand op te headbangen. De zang van Jordy Sanger wikkelt de snauwende lyrics er vloeiend omheen, waardoor de band een vliegende start meemaakt. Alles is fijn in balans; de teameffort klinkt als een klok, maar ook de gitaarsolo’s zijn tot in kartelige perfectie uitgewerkt (waarvan wordt beweert dat het ooit tot een uitgebrande versterker leidde..).

Clock (De Opvallende) begint met een dravende lawine aan gejaagde instrumenten, maar switcht plots naar een bedaard, lief coupletje met geinige melodietwistjes. Onverwacht en bijzonder fijn. De indie is strong in this one, en maakt de EP tot een smaakvol stukje muziek. Het evenwicht tussen de rustige coupletjes en de ziedende grungerefreinen bewijst de band als vindingrijke vaklui. Maar waar hier de coupletten al ingetogen klonken, introduceert Will Melody Be Mine? (De Lange) een Nirvana Unplugged kant van zaken. Warme, simpele gitaarakkoorden over een bijna jazzy drum en bass lijken zo uit de jaren negentig te komen.

Orange Maplewood stelt met Sorry (I Never Believed In A Rock ’n Roll Star) haar koers lichtjes bij. Er moet volop worden geëxperimenteerd, zonder de achtergrond uit het oog te verliezen. Op deze mini-release wordt het idee glashelder gepresenteerd, en nu is het slechts een kwestie van volhouden.

Luister van Sorry (I Never Believed In A Rock ’n Roll Star):

  • Clock
  • Will Melody Be Mine?

Of lees dit