REVIEW: Patent Pending – Riot Hearts Rebellion

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Raketgedreven geekpunk met het hart op de goede plek: al sinds 2001 is dat het handelsmerk van de Amerikaanse band Patent Pending. Nèt iets brutaler dan boefjes, maar nog niet tot de tanden toe bewapend. In 2014 presenteerde de band zich nog als Mario and the Brick Breakers (geïnspireerd door de – jawel – besnorde Nintendo-mascotte), maar is nu alweer een tijdje terug bij zichzelf. Dat resulteerde eerder dit jaar al in de Armageddon EP, wat haar vervolg kreeg in een volwaardige plaat: Riot Hearts Rebellion.

Maar in plaats van vuige rebellie wordt de luisteraar op openingstrack Another Day bijna kerkelijk gezang voorgeschoteld. Deze prelude bouwt die suspense lekker op, maar stelt ook gerust dat Patent Pending dit keer geen band van fratsen is: we gaan hierna gewoon rammen. Until The Sun Comes Up blaast de plaat à la 5 Seconds Of Summer ook lekker omhoog. Het sfeertje komt, maar het mag brutaler. Drie minuten later antwoord de band daarom ook subliem met het gierende intro van Love Is Anarchy. De revolutie had een startup nodig, maar het was het waard. Thematisch niet moeilijk, melodisch catchy en technisch energiek. Bam.

Patent Pending vindt op Riot Hearts Rebellion die sweet spot tussen fijne powerpop, comedy en mellow tracks. Little Diamonds scheert op fantastisch meetrekkende refreinen over de plaat, om vervolgens via de lollige single NSFW (.)(.) te belanden bij de Green Day-esque track Started In My Head. Verdeeld in verschillende segmenten doet het een aardige gooi naar het beroemde punktrio, maar Patent Pending wil geen afstand doen van hun subtiele foefjes en grapjes. En terecht, want hierdoor creëert Riot Hearts Rebellion al snel een comfortabele atmosfeer tussen de liedjes.

Het zorgeloze I’ts All Good Today verkondigd “let’s set the bar low”, maar ondertussen weten we dat dit album niets anders is dan een overtuigende punkspieroefening. De band lijkt hun hand er niet voor om te draaien, en zelfs ver over de helft van het album kakt het nog niet in. Last Time That I Saw You mixt het lang-leve-de-lol met puike springrock, om daarna zonder blikken of blozen het quasi-zielige, dubbelzinnige en hilarische Dating A Dick in te zetten, dat hoe dan ook doet denken aan Lonely This Christmas van Mud.

Een revolutie zal Riot Hearts Rebellion niet veroorzaken, maar het zorgt absoluut voor een dikke grijns. Patent Pending bewijst maar weer dat tongue ’n cheek humor met een breed scala van muzikale invalshoeken + jaren ervaring kan eigenlijk niet fout gaan. Zowel de trouwe fans als de nieuwkomers kunnen dit album platdraaien zonder er snel op uitgekeken te zijn. De nummers zijn gevat en buitengewoon energiek. En dat al een goeie veertien jaar.

Luister van Riot Hearts Rebellion:

  • Little Diamonds
  • NSFW (.)(.)
  • It’s All Good Today
  • Dating A Dick

Of lees dit