REVIEW: Patrick McCallion – Keep Smiling (★★★☆☆)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Postpunk-einzelgänger Patrick McCallion schraapt z’n keel eens goed voor zijn zegje over de gang van zaken tegenwoordig. Hij ziet z’n eigen land grijze haren krijgen vanwege Brexit en rondom hem heen krijgen mensen het op hun heupen vanwege Donald Trump. Keep Smiling is McCallion’s advies voor iedereen die het maar wil horen en zich vooral niet gek wil laten maken.

Opener Coffee laat McCallion’s prikkende overlapping van stevige riffs en bluesschema’s al zien. Terwijl hij z’n onafhankelijkheid uit de doeken doet, raast er in het refrein een stormige gitaarriff mee, zonder de track benauwend dicht te plakken met lagen. Een stuk minder boos maar des te uitgebreider gaat hij te werk op D.O.G., waarop het continue ‘aan staan’ van deze tijd wordt bekritiseerd. Het heerlijk lamme ge-ladada aan het einde is een duidelijk loopje dat McCallion neemt met onze gewenste aanwezigheid, waar dan ook, hoe dan ook.

Op het nummer Murky Waters zien we een terugkeer van de bluesschema’s en is er zelfs een orgeltje te onderscheiden, om op Bedlam (It’s A Hell Of A Town) vanaf de eerste seconde de riffs door verschillende gillende effecten te pompen. Afsluiter The Death Of Coney Island is een apocalyptisch akoestisch sprookje waarin New York zal vallen. Het mag duidelijk zijn dat ondanks het advies in de EP-titel McCallion stiekem zorgelijk naar de wereld kijkt maar vooral z’n stoere masker opzet. Keep Smiling heeft desondanks karakter, een beetje woede en net dat beetje rauwe losbandigheid om het een heel smakelijk tussendoortje te maken voor de rockfanaat. (★★★☆☆)

Luister van Keep Smiling:

  • D.O.G.
  • The Death Of Coney Island

 

Of lees dit