REVIEW: Rapsody – Laila’s Wisdom (★★★★★)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Ruben de Regt

Een album uitbrengen wat tot leven komt zie je veel rappers tegenwoordig niet meer doen. Alle nummers op de plaat echt een geheel laten vormen is niet voor iedereen weggelegd. Rapsody heeft echter de code weten te kraken met haar nieuwe album Laila’s Wisdom.

Sinds haar gastoptreden op de track Complexion (A Zulu Love) op Kendrick Lamar’s To Pimp A Butterfly wordt er veel verwacht van de vrouwelijke rapper. Met Soulful rapsongs, positiviteit en zelfvertrouwen heeft ze een heel mooi project neergezet op haar eerste Roc Nation release. De Old School East Coast-sound is onder andere daardoor te horen op alle nummers. Met ijzersterke gastoptredens is het zeker geen straf om te luisteren naar het ruime uur durende Laila’s Wisdom. Zelf nodigt Rapsody ook de nodige grote namen uit op haar tracks: onder andere Anderson. Paak en Kendrick Lamar maken hun opwachting. Laatstgenoemde liet weer een ouderwets goede verse horen en Anderson geeft de track OooWee een heerlijke sound.

Openingstrack Laila’s Wisdom houdt de wijze woorden in de rapper van haar oma Laila kreeg, die inmiddels is overleden. Dit nummer is bedoeld als de bloem die ze geeft aan haar fans net zoals ze altijd bloemen aan haar oma gaf. Het was de bedoeling om haar fans zelfvertrouwen te geven, te steunen, te inspireren en van jezelf te houden. Dat is de reden dat Laila’s Wisdom de eerste track is. Niet alleen de eerste track bevat deze boodschap. Het is te horen door de hele plaat heen. Wat een grote reden is waarom de veertien nummers echt een geheel vormen.

De instrumentals bestaan uit echte geluiden en originele instrumenten. Vandaag de dag overheerst vooral de Trapmuziek de Hip-Hop scene. Merendeels van de nieuwe rappers maken Trap. Rapsody is daar compleet het tegenovergestelde van. Met de songs Black & Ugly en U Used 2 Love Me vertelt ze over haar persoonlijke strijd die ze heeft doorgemaakt. Na het horen van het album begrijp je dat Rapsody van een onzeker over haar uiterlijk meisje naar een zelfverzekerde artiest is gegaan. Laila’s Wisdom is zeker een van de beste Hip-Hop albums van het afgelopen jaar en daar kunnen een hoop mannelijke rappers nog van leren. (★★★★★)

Luister van Laila’s Wisdom:

  • OooWee
  • Black & Ugly
  • Power
  • Laila’s Wisdom

Of lees dit