REVIEW: ROAM – Great Heights and Nosedives (★★★☆☆)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Het wordt zo langzamerhand steeds lastiger een punkaffiche te vinden waar niet de naam van ROAM op staat. De zuid-Engelsen gaan al wat jaartjes bijzonder lekker, maar lijken het qua successen wat af te leggen tegen landgenoten As It Is en Neck Deep. Debuutplaat Backbone was explosief en overdonderend, maar kon niet voorkomen dat de band de anderen verder zag stijgen dan henzelf. Opvolger Great Heights and Nosedives wil dolgraag een inhaalslag maken maar valt in die haast te snel terug in oude gewoontes.

Openingstracks Alive en Left For Dead (no pun intended) trappen zo’n beetje alle open deuren in die een punkalbum kan hebben. Voorspelbaar knalvuurwerk dat draait op geblokte Vans en energie-drankjes. Ondanks de opvallende eerste tien seconden van Rich Life Of A Poor Man vliegt dit nummer ook via hetzelfde riedeltje naar de eindstreep. Zo zijn er subtiele stapjes vooruit, maar gooit ROAM nergens de trukendoos open. Ja, leadsingle Playing Fiction is een fantastisch lekkere rauwdauwer met een dijk van een refrein, maar verder is er teleurstellend weinig op Great Heights and Nosedives dat daar aan kan tippen.

Wat overblijft is een plaat die smeekt om live-performances. ROAM levert absoluut geen slecht album af, want het geheel klinkt positief, fris en de pogingen om diepere thema’s aan te snijden (Curtain Call, Home) zijn prima aan te gluren. Maar als geheel kleurt de band nog vrolijk tussen z’n eigen lijntjes zonder veel van zichzelf te verwachten, zeker als je met lyrics strooit als “I don’t wanna wake up when I’m dead” (Flatline). In combinatie met de voorspelbare aanpak houdt Great Heights and Nosedives ROAM voorlopig nog op hun nederige – en nog best degelijke – hoogte. (★★★☆☆)

Luister van Great Heights and Nosedives:

  • Alive
  • Playing Fiction
  • The Rich Life Of A Poor Man

Of lees dit