REVIEW: Royal Wood – Ghost Light

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Het cirkeltje van de Canadese singer-songwriter Royal Wood is zo goed als rond. Waar hij ooit begon in kleine jazzbars in Montreal, is hij nu een gelauwerd Canadees artiest met een indrukwekkende lijst accolades achter zijn naam. Zijn laatste album Ghost Light lijkt de laatste deuren voor hem te openen: die naar de rest van de wereld.

Je zou Ghost Light bijna een foutje kunnen noemen, want Royal had geen idee dat hij met een album terug zou komen toen hij voor voor een low-key songwriting tripje naar California vertrok. Eenmaal in de studio van producer Bill Lefler werd Royal weggedragen door alle beschikbare instrumenten en voor ze het wisten legden ze binnen twee weken de basis voor een volwaardig album. Een plaat waar je niet hoeft op te kijken van dromerige strijkers, sterke pianomelodiën en opgewekte trompetten.

Wood blijft dicht bij zichzelf, maar rekt op een verrassend prettige manier zijn stijl op. De ritmes op I Still Believe zijn de betere ijsbrekers, maar ook de folksy ritmes op I’m Gonna Marry You zijn favoriet. Het stijltje van Wood breidt zich op Ghost Light zelfverzekerd uit en met de pop-invloeden is de internationale blik geheel terecht. De gevoelige ballads zijn eerder uitzondering dan regel op dit album: Dear Anna en Ghost Light houden het mellow maar zitten wederom belachelijk mooi in elkaar.

De spontaniteit waarmee Ghost Light tot stand kwam is prettig doorgesijpeld naar de nummers. Royal Wood is op een mooie plek in z’n leven en dat is te horen. Niet schuw van een informele poptrack (Good to be Young) of een brass-solo (Weight of a Stone) kan de Canadees zonder zorgen de wereld aankijken.

Luister van Ghost Light:

  • I Still Believe
  • Dear Anna
  • Morning Light
  • Good To Be Young

Of lees dit