REVIEW: Sef – Excusez Moi

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Maarten de Schutter

Yousef Gnaoui, beter bekend onder zijn artiestennaam Sef, heeft afgelopen week zijn derde album genaamd Excusez Moi uitgebracht. Dit is de opvolger van het album In Kleur, dat in 2015 verscheen. Opnieuw laat Sef in het midden of hij nou rapper of popartiest is. Hiphopbeats met funky popdeuntjes worden afgewisseld op Excusez Moi, dat het meest complete album uit zijn oeuvre is.

Sef begint zijn carrière als lid van de hiphopformatie Flinke Namen, en vele jaren later is hij inmiddels een gevestigde naam die misschien niet altijd de erkenning krijgt die hij verdient. Op Excusez Moi laat Sef met een knipoog naar Prince op de cover direct zien dat funk een graag gezien genre is op dit album. Met maar liefst vijf gastbijdrages van onder andere Willem en Faberyayo komt Sef met een lijst vol grote namen.

Opener Alles Op Rood is er een die je vrij snel vergeet, maar hierna heeft Sef met single Goed Genoeg direct goud in handen. De synthesizer en zang vormen een mierzoet geheel, en een liedje dat perfect is voor de zomer. Ook op Limonadestroop en Porsches brengt Sef een goed humeur met zich mee.  Het album in zijn geheel is het beste dat Sef tot dusver gemaakt heeft, en heeft ook voldoende variatie om interessant te blijven.

Er zijn nog twee uitschieters, die aan het einde van het album te vinden zijn. Zo is Liefde een sneer naar Geert Wilders, en een nummer waarin Sef oproept te verbinden. Hierin zijn ook Dio en Faberyayo vertegenwoordigt, waarvan de laatste haast dichtend zijn zegje doet. De afsluiter Relax Jezelf is een haast nostalgische track die aan 2013 doet denken, waarin Willem van The Opposites een refrein zingt dat naadloos op het album Slapeloze Nachten had gepast. Het is echter niet Big2 maar Sef die de coupletten voor zijn rekening neemt, om zijn album van een goed einde te voorzien. Sef is op Excusez Moi weer helemaal zichzelf, maar dan net ietsje beter. Het is geen plaat voor een depressieve winternacht, maar met de zomer voor de deur piekt Sef precies op het juiste moment.

Luister van Excusez Moi:

  • Goed Genoeg
  • Limonadestroop
  • Relax Jezelf
  • Porsches

Of lees dit