REVIEW: Siv Jakobsen – The Nordic Mellow (★★☆☆☆)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

De folk-kwelende zangeressen zijn in Noorwegen al bijna net zo talrijk als naaldbossen, maar we proberen vooralsnog het positieve ervan te zien. Siv Jakobsen is de volgende naam die je mag proberen te onthouden, als haar debuutalbum The Nordic Mellow tenminste een dijk van een indruk kan maken.

Wat betreft die albumtitel zit het met de nuchterheid van Siv wel snor: het kind komt uit Noorwegen en de muziekjes op The Nordic Mellow zijn zó mellow dat je ze na een tijdje niet meer hoort. Voor een album van tien nummers is dit debuut bijzonder kort (net een half uurtje) maar ben je bij nummer drie alweer vergeten dat je ooit iets had aangezet. Dat Siv als een nukkige puber op de hoes een lok haar uit haar gezicht staat te vegen moet iets te maken hebben met een rebels imago binnen de Noorse folk, maar je hoeft je geenszins voor te bereiden op een verrassing. Sliertje viool hier, gitaardoolhofje daar en een zeikstraal aan folkgemompel. Zonde, want de teksten zijn wrange maar mooie (liefdes)gedichten.

Op The Nordic Mellow ontwikkelt zich bijna niks spannend. Dat Shallow Digger bijna Oosters klinkende gitaar aflevert en Berry & Whythe warempel iets probeert dat op een upbeat poppy refreintje lijkt is nog net noemenswaardig. Het muzikaal ‘diepe’ en ‘emotionele’ voelt gekunsteld aan en de arrangementen – hoe zuiver ook – lijken melodisch willekeurig. Dat Siv Jakobsen met recht een opkomende artiest is moet ze vooral hebben van haar teksten. Op The Nordic Mellow is er muzikaal gewoonweg te weinig om van te houden. (★★☆☆☆)

Luister van The Nordic Mellow:

  • Shallow Digger
  • Berry & Whythe

Of lees dit