REVIEW: Sivert Hoyem – Lioness

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

De lijn tussen vrolijk en droevig is in muziek soms keihard en soms flinterdun. Net achter die grens schommelt de Noorse singer-songwriter Sivert Hoyem (oud-Madrugada zanger). Tussen de zware en ondergrondse melodieën en donkere zanglijnen zijn splintertjes van geluk te vinden. Dat dikke tapijt van indrukwekkend gevoel is ook terug te vinden op de tien nummers van zijn nieuwe plaat Lioness.

“Als ik terugdenk aan de opnames, kan ik zeggen dat we precies het album hebben gemaakt wat we wilden maken”, liet Hoyem weten over Lioness. Daar kan instemmend op worden geknikt, want de plaat is een nagenoeg perfect aan elkaar geweven werk geworden. De bedachtzame ritmes zijn vanaf opener Sleepwalking Man de baas in de nummers, waarin geen kans onbenut wordt gelaten de witte vlakken in te kleuren met vloeiende instrumenten. Het blijere Fool To Your Crown mag dan een sfeerverheffer zijn, er blijven toch wat herfstkleuren tussen de regels plakken. Deze basis die in mineur ligt maakt Lioness een ietwat zware plaat, maar zoekt zeker naar nieuwe manieren om dit te brengen.

Op It Belongs To Me wordt de akoestische gitaar een hoofdrol toebedeeld, om als vermomde Franse chanson Hoyem te begeleiden in z’n licht gekartelde klaagzang. Samen met de Noorse Marie Munroe vormt hij op My Thieving Heart een mooi duet waarin de muziekrivier weer iets breder wordt getrokken. Daartegenover staat het verrassende V-O-I-D, waarin er weer een paar versnellingen worden bijgeteld voor een kort uitstapje naar 90’s poprock. Het is maf hoe er binnen de muren van licht gefronste, mineur-minnende muziek nog zoveel mogelijk blijkt.

Met kruipende en tikkende geluiden (The Boss Bossa Nova), langgerekte galmen (Oh Spider!) en een hommage aan Berlin’s Take My Breath Away (Silences) werkt Hoyem gefocust en gedreven de plaat uit. Tegen dit punt stel je de Noor voor met diepe groeven in zijn voorhoofd, droevig staande ogen maar toch een berustende glimlach rond z’n mond. De donkere maar zachte stem van Hoyem is een prima gids door de zo nu en dan glanzend grijze nummers, die als prachtig rustoord voor de heavy-hearted fungeren.

Luister van Lioness:

  • Fool To Your Crown
  • Lioness
  • V-O-I-D
  • Silences

Of lees dit