REVIEW: State Champs – Living Proof (★★★)

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Het begint langzaam door te dringen dat State Champs na Blink-182 en All Time Low de punkkroon over een tijdje mag opeisen. Op handen gedragen door de scene presteert de band uit Albany, New York al jaren een dikke voldoende en weten ze een nieuwe generatie punkfans vol overtuiging te leiden met hun zaalvullende powerpop. Around The World And Back zette de band definitief vooraan en op het nieuwe album Living Proof lijkt State Champs zich er opnieuw makkelijk doorheen te slaan.

Dat Blink-182 en All Time Low hierboven staan is niet toevallig. All Time Low-zanger Alex Gaskarth werkte al vaker samen met State Champs en ook dit keer is zijn invloed te horen in de nummers. Ook Blink-182’s Mark Hoppus struikelde de studio binnen, waarna hij samen met de band de nummers Dead and Gone en Time Machine pende. Op papier is Living Proof dus al een hoog geconcentreerde poppunkbom. De eerste vijf tracks doen dan ook precies wat je wil; het tempo hoog houden en genoeg brullers voortbrengen die tijdens de liveshows voor flink wat blauwe plekken en bloedneuzen gaan zorgen.

Met wat rustigere nummers (The Fix Up, Our Time To Go) en een (twijfelachtige) performance van Mark Hoppus op Time Machine maakt State Champs de plaat vol en houdt het ook nog een beetje gebalanceerd. Living Proof voelt en klinkt goed, hoewel het bijsturen van Gaskarth en Hoppus (en punkhit-producer John Feldmann) overal te merken is, wat de authenticiteit gedeeltelijk vervangt voor formulewerk. Maar om State Champs een marionet te noemen gaat – voor nu – te ver. Living Proof is een plaat om te beleven en niet om uit te pluizen.

Luister van Living Proof:

  • Frozen
  • Dead And Gone
  • Something About You
  • Mine Is Gold

Of lees dit