REVIEW: Stillwave – The Heim EP

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email

Door: Jaap Smit

Hun frequente uitstapjes naar het Verenigd Koninkrijk maakt dat veel Nederlanders de Utrechtse band Stillwave snel over het hoofd zouden zien. Het shoegaze-genre is op Engelse bodem toch wat bekender dan hier, maar toch wint de band ook hier aan populariteit, en wordt er achter de schermen keihard gewerkt aan nieuw materiaal. Na de losse singles Slow Binders en Tarmac Plains was het tijd voor een grotere release. Onlangs switchte de band van drummer, en daarmee lijkt de band op EP The Heim ook een dieper, doorgrondend geluid te hebben aangeboord.

Wat al snel opvalt is dat de lijn tussen The Heim en hun self-titled debuut EP vooral wordt getekend door een intensere en serieuzere sound. Waar eerdere singles Modes of Transport en Callow nog waren te verkopen als fijne losse poprock-nummers, ligt op The Heim de focus op een gelaagde atmosfeer, gedrenkt in reverb. Openingstrack Heim fluistert je de EP in, om in de chorus uit te pakken naar dubbele vocals die krachtig over de gitaren surfen. Het laat goed de insteek voor de plaat zien, die vooral no-nonsense ademt. From Here, dat al een tijdje geleden werd uitgebracht, glijdt met Kings Of Leon-achtige gitaren in een ingewikkeld bouwwerk dat even tijd kost om uit te vogelen, maar waarin de schijnbaar willekeurige gitaarslagen, zang en strak ritme perfect op z’n plaats vallen.

Het zijn sfeervolle nummers met veel garnering, die zich tot in de diepste gaatjes van je oren nestelen, maar soms mist er een beetje spanning. Op Cali en Sensei Jones krijgt de zoemende basgitaar weliswaar meer voetlicht, maar verder zijn de opvallende momentjes op The Heim iets dungezaaider. Dat is slechts een kanttekening, want Stillwave stort zich vol overgave op het neerzetten van muziek met een diepe, intense fundering en lichte bovenlaag, en vindt daarin een nagenoeg perfecte balans.

Na een debuut dat nog voorzichtig afwisselde tussen toegankelijke nummers onvervalste alternative, springt Stillwave met voldoende zelfvertrouwen in het diepe met The Heim. De vijf songs onderstrepen een nieuwe fase voor de band, met zat (inter)nationale perspectieven en meer bewust van eigen kunnen.

Luister van The Heim:

  • From Here
  • Cali

Of lees dit